L’apnea del son podria augmentar el risc d’Alzheimer

apnea obstructiva del son separ dr jordi roig cutillas
La Apnea obstructiva del son: un important problema de salut pública.
27 juny, 2017

L’apnea del son podria augmentar el risc d’Alzheimer

apneas del sueño y alzheimer

Si el seu somni es veu interromput contínuament per una malaltia anomenada apnea del son, és possible que tingui una major probabilitat de desenvolupar Alzheimer en un futur.

Així ho afirma un nou estudi publicat a la revista mèdica American Journal of Repiratory and Critical Care Medicine, que ha vinculat l’apnea del son amb un augment en el desenvolupament de la placa amiloide en el cervell, un segell distintiu de la malaltia d’Alzheimer. Els investigadors van descobrir que com més greu era l’apnea del son, més placa s’acumulava: “L’apnea del son és molt comuna entre la gent gran, i molts no saben que la tenen”, explica el Dr. Ricardo Osorio, investigador principal de l’estudi i professor de medicina a la Universitat de Nova York.

Encara que cap dels participants van desenvolupar Alzheimer durant els dos anys de l’estudi, les persones amb apnea del son van acumular placa amiloide, el que podria desencadenar l’Alzheimer en el futur, diu Osorio. Suggereix que el tractament de l’apnea del son probablement reduiria l’acumulació de placa amiloide i també el risc de patir Alzheimer.

L’apnea del son succeeix quan la persona afectada té una o més pauses en la respiració o respiracions superficials durant el son. Aquestes pauses poden durar d’uns segons a minuts, i poden ocórrer 30 vegades o més per hora. La respiració normal generalment comença de nou, de vegades amb un fort esbufec o so d’asfíxia. S’estima que entre el 30 i el 80 per cent (segons com es mesuri) de les persones grans pateixen apnea del son.

“El son és necessari perquè el cervell s’alliberi d’amiloide”, explica Osorio. “Durant el son, el cervell fa neteja i es desfà d’algunes proteïnes que s’han acumulat durant el dia, inclòs el material amiloide“. “Però l’apnea del son obstaculitza al cervell en els seus esforços per eliminar aquestes plaques“. Així, per entendre l’efecte de l’apnea del son sobre el desenvolupament de la placa cerebral, Osorio i els seus col·legues van estudiar a 208 homes i dones, d’entre 55 i 90 anys, que no patien cap tipus de demència. Els investigadors van recol·lectar mostres del fluid espinal dels participants per mesurar una proteïna que indica el desenvolupament de la placa i van realitzar escàners PET per mesurar la quantitat de placa en els cervells dels participants. En total, més del 50 per cent dels participants tenien apnea del son. Gairebé el 36 per cent patia d’apnea del son lleu, i aproximadament el 17 per cent tenia apnea del son moderada a greu.

Durant més de dos anys de seguiment, l’equip d’Osorio va descobrir que 104 dels participants, els que patien d’apnea del son més severa, tenien indicis en el líquid espinal que indicaven el desenvolupament de placa cerebral. I després de realitzar escàners PET a alguns dels pacients van descobrir un augment en la placa amiloide entre les persones amb apnea del son.

Dean Hartley, director d’iniciatives científiques de la Alzheimer’s Association, explica que és plausible la relació entre apnea i alzheimer: “Creiem que els trastorns del son són un aspecte important en el desenvolupament de la malaltia, i també són tractables…” segons Hartley, les persones que pateixen d’apnea del son s’han de sotmetre a un estudi de son complet i rebre tractament, ja que “La gent sovint pregunta què poden fer per prevenir l’Alzheimer i aquesta és una d’aquelles coses que poden fer ara” .

Osorio considera que l’estudi ha estat massa curt per determinar qui podria desenvolupar Alzheimer, però els investigadors continuen seguint als participants per veure si es desenvolupa la demència.

Notícia original: Health Day

Article original: Obstructive sleep apnea severity affects Amyloid burden in cognitively normal elderly: a longitudinal study. Sharma RA, Varga AW, Bubu OM, et al. Am J Respir Crit Care Med.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.