contaminacion-diesel-muertes-prematuras
L’excés d’emissions de Volkswagen causarà 1.200 morts prematures a Europa
13 març, 2017
contaminacion aire ejercicio jordi roig cutillas
La contaminació de l’aire contrarresta els beneficis de l’exercici
20 desembre, 2017

Canvi climàtic i salut pulmonar

canvi climatic salut pulmonar

Amb l’arribada del nou president nord-americà, sorgeixen veus crítiques pel seu rebuig a la política de lluita contra el canvi clímàtic de l’administració Obama.

Unes setmanes enrere la Societat Americana de Meteorologia envià una carta a l’Agència de Protecció Mediambiental americana criticant l’actitud del seu màxim responsable al refutar el diòxid de carboni com la principal causa de l’escalfament global de les últimes dècades. La Societat Americana de Meteorologia en la seva carta explica que l’extensa evidència científica demostra que la causa principal del ràpid canvi en el clima de l’últim mig segle és l’augment de la quantitat de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, incloent el diòxid de carboni (CO2), els clorofluorocarburs, el metà i l’òxid nitrós. El més important a llarg termini és el CO2, la concentració del qual a l’atmosfera està augmentant principalment com a resultat de la combustió de combustibles fòssils i la desforestació.

Però quin és l’efecte que té l’augment de les temperatures i l’alteració dels ecosistemes sobre la salut i en particular la salut pulmonar?

Segons Climate change and lung health: the challenge for a new president a més d’un possible empitjorament de les malalties transmeses per vectors i associades al clima, com la malària i la febre del dengue, o un augment de la fam i de casos de diarrea bacteriana a causa a la destrucció de les collites per inundacions, onades de calor, etc., també hi haurà conseqüències per a la salut respiratòria de la població.

El canvi climàtic pot augmentar l’exposició als al·lèrgens del pol·len i dels fongs. Les altes temperatures augmenten les concentracions d’ozó i de partícules a terra. Això afecta tant al desenvolupament com a la severitat de l’asma, la rinosinusitis, la MPOC i les infeccions del tracte respiratori. El fum dels incendis forestals relacionats amb les onades de calor també tindran un impacte sobre la salut pulmonar.

És més probable que els efectes del canvi climàtic afectin amb major duresa als que tenen una malaltia cardiopulmonar preexistent. Per exemple, s’ha observat que la mortalitat relacionada amb les onades de calor és més gran entre les persones amb una malaltia respiratòria crònica, fins i tot entre els pacients hospitalitzats.

La capacitat de respirar aire net és un dret humà important. Els danys pulmonars causats per la contaminació atmosfèrica ocorren des de les primeres setmanes de vida fins a la vellesa i és per això que les polítiques públiques antitabàticas i a favor d’un aire net són vitals per assegurar que l’ambient on es desenvolupen els nens condueixi a un creixement pulmonar òptim i saludable.

Després de la hipertensió i el tabaquisme, la contaminació atmosfèrica és ara la tercera causa de mortalitat a tot el món. La reducció de la producció de sutge, metà i òxids de nitrogen que afavoreixen l’efecte hivernacle tindrà no només un efecte beneficiós sobre el canvi climàtic sinó també sobre la salut de la població.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.