La contaminació de l’aire augmenta el risc d’infeccions respiratòries

contaminacion aire ejercicio jordi roig cutillas
La contaminació de l’aire contrarresta els beneficis de l’exercici
20 desembre, 2017
jordi roig dieta mediterranea contaminacion aire
Pot la dieta reduir els efectes de la contaminació de l’aire?
13 juny, 2018

Un estudi nord-americà suggereix que les persones podrien ser més propenses a desenvolupar infeccions agudes de les vies respiratòries inferiors després d’augments en la contaminació de l’aire (fins i tot augments breus). Els nadons i nens petits, segons l’estudi, serien especialment vulnerables.

Els investigadors van observar més d’una dècada de dades sobre pacients a l’estat nord-americà de Utah que havien estat tractats per infeccions greus del tracte respiratori inferior com ara bronquitis, pneumònia, grip i tos ferina per veure si hi havia alguna connexió entre aquests casos i l’exposició a les anomenades PM 2.5 , diminutes partícules que inclouen pols, brutícia, sutge i fum.

Durant l’estudi, la concentració mitjana diària de PM 2.5 va ser de 10 micrograms per metre cúbic d’aire (ug / m3), molt per sota del límit diari a l’aire lliure de 35 ug / m3 establert per l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units.

No obstant això, l’estudi ha trobat que cada augment a curt termini de 10 ug / m3 en els nivells de MP 2.5 es relaciona amb un augment del 15% del risc de patir una infecció respiratòria aguda en nens de 0 a 2 anys. Aquestes infeccions representen el 77% dels casos de l’estudi, i els pacients havien estat tractats típicament en hospitals o clíniques entre una i quatre setmanes després que la contaminació de l’aire augmentés temporalment.

“En la majoria dels casos, les infeccions triguen entre dos i tres setmanes a aparèixer i es tornen prou greus com perquè la gent busqui atenció en els centres de salut i, per tant, informin de la seva infecció”, assenyala l’autor principal de l’estudi Benjamin Horne, investigador de l’Institut cardíac Intermountain de Salt Lake City, Utah.

La creixent evidència relaciona l’exposició tant a curt com a llarg termini de la contaminació de l’aire amb un major risc de malalties respiratòries i cardiovasculars, així com de mort prematura , assenyalen els investigadors en l’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Però les investigacions realitzades fins a l’actualitat en nens petits, que són especialment propensos a aquestes infeccions, han tingut resultats mixtos.

És possible que alguns estudis anteriors no hagin trobat una relació clara entre els augments a curt termini de la contaminació de l’aire i les infeccions respiratòries degut que aquests estudis eren massa petits, o no incloïen una àmplia variació en la contaminació de l’aire, o no tenien en compte les setmanes que triguen a desenvolupar-se les infeccions després de l’exposició a PM 2.5, assenyala Horne.

Els estàndards actuals dels Estats Units, actualitzats per última vegada per l’EPA el 2013, limiten l’exposició a PM 2.5 a l’aire lliure a una mitjana de 35 ug / m3 en 24 hores o una mitjana de 12 ug / m3 en el transcurs d’un any.

Prop del 60% dels nens d’EE. UU. viuen en llocs amb nivells per sobre d’aquest estàndard, assenyalen els autors.

En l’estudi, un total de 146.397 persones van ser incloses en l’anàlisi. La concentració màxima de PM 2.5 mesurada durant el període d’estudi va ser de 123 ug / m3.

La majoria dels nadons i nens petits amb infeccions respiratòries tenien bronquiolitis, que es desenvolupa quan petits conductes respiratoris en els pulmons s’infecten i s’obstrueixen amb moc.

Entre els joves de 3 a 17 anys, cada augment a curt termini de 10 ug / m3 en els nivells de MP 2.5 es va associar amb un 32% més de probabilitats d’una infecció respiratòria aguda inferior.

Per als adults, cada augment a curt termini de 10 ug / m3 a la MP 2.5 es va relacionar amb una un augment del 19% de risc de contraure una infecció respiratòria .

L’estudi no va ser un experiment controlat dissenyat per provar si l’exposició breu a un augment en la contaminació de l’aire, fins i tot a nivells baixos generals, podria causar infeccions respiratòries. Tot i així, els resultats suggereixen que els pares -especialment els pares de nadons i nens petits- necessiten protegir els seus fills tant com sigui possible de l’exposició a l’aire contaminat, assenyala Kian Fan Chung, investigador de l’Institut Nacional del Cor i el Pulmó i de l’Imperial College of London del Regne Unit.

“Els alts nivells de PM2.5 augmenten el risc de contraure una infecció viral respiratòria en nens i nadons, un grup particularment susceptible a aquest efecte de contaminació”, afegeix Chung. “Per a aquests nens – particularment els més petits – que viuen en àrees amb alta contaminació, s’hauria de considerar la reducció dels nivells de contaminació a la llar i fer servir purificadors d’aire, i en dies d’alta contaminació no haurien de sortir al exterior “.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.