Pot la dieta reduir els efectes de la contaminació de l’aire?

contaminacion aire infecciones respiratorias
La contaminació de l’aire augmenta el risc d’infeccions respiratòries
1 maig, 2018

Un nou estudi suggereix que seguir una dieta mediterrània -una alimentació alta en fruites, verdures, cereals integrals, llegums, oli d’oliva, peix i aus- pot protegir a les persones d’alguns dels efectes sobre la salut produïts per la contaminació de l’aire.

Investigadors de la Facultat de medicina de la Universitat de Nova York (NYU), van analitzar dades recol·lectades de gairebé 550.000 persones amb una edat mitjana de 62 anys de tot els Estats Units durant més de 17 anys. Van agrupar a les persones sobre la base de la seva alimentació i les van relacionar amb les estimacions de la seva exposició a llarg termini a la contaminació de l’aire, incloses les partícules en suspensió (PM2.5), l’òxid nitrós (NO2) i l’ozó (O3).

Els investigadors van fer una troballa interessant quan van comparar als homes i dones que més seguien una dieta mediterrània amb els quals menys la seguien, mentre tenien en compte la seva exposició a la contaminació de l’aire: Aquelles persones que seguien una dieta mediterrània es trobaven més protegides davant d’augments de la contaminació de l’aire que aquelles persones que no seguien una dieta mediterrània.

“Se suposa que la contaminació de l’aire causa efectes nocius per a la salut a través de l’estrès oxidatiu i la inflamació, i la dieta mediterrània és realment rica en aliments que són antiinflamatoris i antioxidants“, explica l’autor de l’estudi Chris Lim, doctorant de la Facultat de medicina de la Universitat de Nova York (NYU) i que va presentar les troballes en la recent Conferència Internacional de l’American Thoracic Society.

Lim diu que pot haver-hi altres patrons d’alimentació que podrien conferir un benefici similar. “Quan vaig observar cada component de la dieta mediterrània, són les fruites i verdures i els greixos saludables els que mitiguen els efectes de la contaminació de l’aire“, diu.

La recerca sobre si la dieta d’una persona pot influir en el risc de contaminació de l’aire és encara petita i experimental. Però l’estudi de Lim no és el primer a trobar una relació. L’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (EPA, per les seves sigles en anglès) també està estudiant si la dieta podria protegir contra els efectes de la contaminació. “Els estudis inicials, inclosos els realitzats per investigadors de l’EPA, suggereixen que els complements dietètics o els medicaments amb propietats antioxidants o antiinflamatòries, com l’oli de peix i l’oli d’oliva, tenen el potencial de proporcionar almenys una protecció parcial contra els efectes en la salut provocats per la contaminació de l’aire en individus amb malalties cardiovasculars i respiratòries preexistents”, va escriure l’EPA al febrer. L’agència diu que també està explorant si els suplements nutricionals, els productes farmacèutics de venda lliure o els aliments integrals que contenen aquests nutrients són efectius, i quina dosi o quantitat podria ajudar.

Encara és massa aviat per saber amb seguretat si la dieta d’una persona pot proporcionar protecció real contra la contaminació de l’aire, però consumir una dieta rica en fruites i verdures sempre serà un consell nutricional sòlid. Lim diu que la conclusió de les seves troballes és simple: “Menja les teves verdures”. Si les recerques futures confirmen les troballes, Lim diu que els països podrien considerar el desenvolupament de pautes dietètiques juntament amb estàndards de qualitat de l’aire per tal de millorar la salut de la població.

Els resultats de l’estudi:

El risc de defunció per qualsevol causa va augmentar en un 5% per cada 10 parts per bilió d’augment en l’exposició mitjana a llarg termini a l’òxid nitrós entre les persones que menys es van adherir al patró alimentari, en comparació de només un 2% entre les persones que més van seguir la dieta. Les morts per malalties cardiovasculars van augmentar un 17% per cada 10 micrograms per metre cúbic d’augment en la mitjana d’exposició a llarg termini a partícules en suspensió entre les persones que no van seguir la dieta, en comparació del 5% entre les persones que sí ho van fer. Es van observar patrons similars en les morts per atac cardíac. No obstant això, seguir la dieta mediterrània no semblava protegir contra l’exposició a l’ozó.

Notícia original: Time

Font: Air Pollution, Mediterranean Diet, and Causi-Specific Mortality Risk in the NIH-AARP Diet and Health Study

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.