Immunoteràpia pel tractament del mesotelioma pleural maligne

La meitat dels pacients amb mesotelioma pleural maligne responen a la immunoteràpia.

La immunoteràpia consisteix a estimular el sistema immunològic del pacient perquè lluiti contra unes cèl·lules tumorals que han aconseguit emmascarar i crear mecanismes de resistència. Els fàrmacs immunoterapèutics són capaços de treure a les cèl·lules tumorals aquesta disfressa de cèl·lules sanes perquè els limfòcits T del sistema immunitari les reconeguin i eliminin. No actuen directament contra el tumor, sinó que obren camí perquè siguin les defenses de l’organisme les que ho facin.

Ara, un estudi presentat al XVII Congrès Mundial de Càncer de Pulmó (WCLC) obra la porta a la immunoteràpia per al tractament d’un dels càncers més agressius que existeixen, el mesotelioma pleural maligne.

Per a les persones diagnosticades amb la malaltia, la supervivència global mitjana és d’aproximadament 12 mesos amb quimioteràpia de primera línia. Segons l’estudi, s’han obtingut taxes de supervivència que semblen prometedores combinant nivolumab “un inhibidor dels receptors que activen la mort celular programada 1 (PD-1) ” i pembrolizumab.

L’estudi ha inclòs a 34 pacients amb mesotelioma que havien experimentat la progressió de la malaltia després de ser sotmesos a almenys una teràpia prèvia. D’aquests, a les 12 setmanes, cinc tingueren respostes parcials, i 12 pacients aconseguiren estabilitzar la malaltia.  Mentre que a les 24 setmanes, quatre pacients van tenir una resposta parcial, i set tenien malaltia estable.

Font: http://www.medscape.com/viewarticle/872952

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.