La vitamina D en altes dosis no protegeix els nens dels refredats.

vitamina d refredat

Quan es tracta de suplements vitamínics, més no sempre és millor, d’acord amb un nou estudi que va trobar que altes dosis de vitamina D no protegeixen els nens dels refredats a l’hivern.

Podríem haver acabat amb un mite“, diu el Dr. Jonathon Maguire, líder de l’estudi i pediatre al St. Michael’s Hospital de Toronto.

“Els nostres resultats no donen suport a l’ús rutinari d’altes dosis de suplements de vitamina D per a la prevenció dels refredats en nens sans durant l’hivern”, ha afegit Maguire.

La vitamina D és sovint anomenada la “vitamina del sol” perquè la pell humana la fàbrica al contacte amb la llum solar. També es troba en certs aliments, com els peixos grassos. Però moltes persones ara també prenen un suplement diari de vitamina D.

Durant els últims 30 anys, s’ha pensat que la vitamina D podia ajudar a prevenir o reduir la severitat de refredats i altres infeccions del tracte respiratori en nens, explica Maguire. Però hi ha hagut poques dades d’assaigs clínics per ajudar els metges i els pares a prendre decisions informades.

Llavors, què tan efectiu és aquest suplement per els nens? Per esbrinar-ho, els investigadors van estudiar 350 nens sans que van prendre la dosi estàndard de vitamina D recomanada per l’Acadèmia Americana de Pediatria.

Un altre grup de 350 nens sans van rebre una dosi alta de la vitamina.

Els joves van començar a prendre les gotes de vitamina D a la tardor d’un any i van continuar prenent-la fins a la primavera de l’any següent.

Els resultats mostren que els nens que van prendre la dosi estàndard van tenir una mitjana de 1,91 refredats durant l’hivern, mentre que els nens que van rebre dosis altes van tenir de mitjana 1,97 refredats.

Segons Maguire aquesta diferència no és estadísticament significativa.

No obstant això, dos pediatres que van revisar l’estudi tenen opinions lleugerament diferents sobre les troballes.

El Dr Peter Richel està d’acord amb les conclusions de l’estudi. “Encara que l’ús d’altes dosis de vitamina D no és nociu, mai he vist cap evidència concloent que tingui algun benefici en el tractament de les infeccions respiratòries superiors – més comunament conegudes com a refredats – en pacients de qualsevol edat “. Explica Richel que dirigeix la unitat de pediatria a l’Hospital Northern Westchester a Mount Kisco, Nova York.

“De fet, sovint he dit que al donar als pacients altes dosis de vitamina D, simplement estem fent ‘orina costosa’ “, ja que el nutrient passa a través del sistema, afegeix Richel.

Però el Dr Michael Grosso, cap de pediatria al Huntington Hospital de Huntington, Nova York, creu que els suplements de vitamina D podrien tenir valor.

Tot i que les conclusions de l’estudi són “científicament correctes”, adverteix que “l’estudi no demostra que no hi ha efecte de la vitamina D a l’hora de reduir les infeccions de les vies respiratòries superiors, ja que no es van avaluar els nens amb problemes de salut preexistents. A més, altres quantitats en la dosificació no van ser comparats. ”

Per la seva banda, Richel creu que hi ha una manera senzilla i provada per ajudar a prevenir els refredats en els nens.

“És important ensenyar als nens – i als adults – la importància d’una bona higiene de mans, que és el mètode més efectiu de prevenció” , va dir.

Les troballes van ser publicats a la revista mèdica Journal of the American Medical Association .

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.