Les infeccions respiratòries augmenten el risc d’asma en els nens.

nadons sepsia india pneumoleg jordi roig
Els probiòtics poden prevenir la sèpsia en els nadons
10 octubre, 2017

Els nens que desenvolupen infeccions respiratòries com ara refredats o sinusitis poden tenir un major risc d’asma i una funció pulmonar reduïda en un futur, segons un nou estudi presentat en una reunió de l’European Respiratory Society.

Els investigadors van examinar dades de gairebé 155.000 nens a Europa. Van ser seguits des del naixement fins a les edats de 4 a 15 anys.

Aquells que tenien una infecció respiratòria superior, com un refredat,sinusitis, laringitis i amigdalitis, a l’edat de 5 anys tenien un major risc d’asma en el futur. Un risc 1,5 vegades més gran.

Els nens petits que tenien infeccions del tracte respiratori inferior, com bronquitis, bronquiolitis, pneumònia i infeccions generals del pit van veure duplicat o quadruplicat el risc d’asma. Segons l’estudi, també tenen més probabilitats de desenvolupar més tard una funció pulmonar reduïda.

“Aquestes troballes recolzen la hipòtesi que les infeccions del tracte respiratori en la vida primerenca poden influir en el desenvolupament de malalties respiratòries a llarg termini”, explica l’autor de l’estudi, el Dr. Evelien van Meel, del Centre Mèdic de la Universitat Erasmus MC als Països Baixos.

“En particular, les infeccions del tracte respiratori inferior en els primers anys de vida semblen tenir el major efecte advers sobre la funció pulmonar i el risc d’asma “, diu van Meel.

Van Meel explica que és massa aviat per dir si hi ha una relació de causa efecte. Es necessiten més estudis per explorar si les infeccions causen asma i una funció pulmonar més baixa, o si les sibilàncies i la funció pulmonar inferior fan que els nens tinguin més probabilitats de contraure infeccions.

“Els estudis que apunten a prevenir o tractar les infeccions del tracte respiratori en una etapa primerenca, potser mitjançant vacunació, també ajudarien a aportar llum sobre això”, explica van MEEL en un comunicat de premsa de la societat.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.