dormir bien jordi roig cutillas
Com Dormir Bé: Tenir un propòsit a la vida.
19 juliol, 2017
los beneficios de la meditacion
Beneficis de la meditació i el seu efecte físic al cervell
16 octubre, 2017

Mindfulness redueix l’estrès i podria reduir el sucre en sang

mindfulness reduir sobrepes obesitat

Un programa de vuit setmanes basat en el Mindfulness o Atenció plena dirigit a reduir l’estrès no només redueix l’estrès, sinó que també podria reduir el sucre en la sang, expliquen uns investigadors nord-americans.

El nostre estudi suggereix que el Mindfulness podria ser una eina útil per prevenir o tractar la diabetis en pacients amb sobrepès o obesitat“, explica l’autora principal la Dra. Nazia Raja-Khan de la Facultat de Medicina de Penn State a Hershey, Pennsylvania.

El Mindfulness , un programa d’entrenament intensiu dirigit per un instructor, incorpora la meditació, la consciència corporal i altres tècniques de reducció de l’ansietat. El Mindfulness va ser originalment desenvolupat fa dècades al Centre Mèdic de la Universitat de Massachusetts per ajudar els pacients a controlar el dolor i l’estrès mentre es tractaven per càncer i altres malalties greus, però actualment el curs s’ha obert a tota la població.

L’entrenament de Mindfulness ha demostrat reduir l’estrès i per tant pot reduir el risc de malalties del cor en persones amb sobrepès o obesitat, encara que això encara no ha estat provat, escriu l’equip de Raja Khan a la revista Obesity.

Els investigadors van assignar 86 dones a vuit setmanes d’entrenament de Mindfulness o a un programa d’educació per a la salut, centrat en la dieta i l’exercici. Els van dir als dos grups que el focus principal de l’estudi era la reducció de l’estrès.

Després de vuit setmanes i una altra vegada després de 16 setmanes, van comparar els canvis en els nivells d’estrès, estat d’ànim, qualitat de vida, qualitat del son, pressió arterial, sucre en la sang, pes i altres mesures.

No és sorprenent que, després de vuit setmanes, el grup de Mindfulness tingués una major millora en l’atenció plena i una major disminució dels nivells d’estrès, en comparació amb el grup d’educació per a la salut. L’estrès percebut romangué més baix en el grup de Mindfulness després de 16 setmanes.

Les dones en el grup de Mindfulness també van tenir un nivell més baix de sucre en la sang, aproximadament 9 mil·ligrams per decilitre de sang, després de vuit i 16 setmanes en comparació amb les analítiques d’abans de l’entrenament, mentre que les dones en el grup d’educació per a la salut no van tenir canvis en el sucre en la sang.

Després de la formació en Mindfulness i l’educació per a la salut, tots dos grups van tenir menys estrès psicològic general, menys ansietat i millor son, però cap dels dos grups havia perdut pes, baixat la seva inflamació o nivells de colesterol o millorat les seves respostes a la insulina, l’hormona que controla el sucre en la sang.

Segons Raja-Khan “es necessiten més estudis per determinar els beneficis a llarg termini del Mindfulness en el sobrepès o l’obesitat i per confirmar el paper del Mindfulness en la prevenció i el tractament de la diabetis”.

Font de la notícia: Revista Obesity

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.