canvi climatic salut pulmonar
Canvi climàtic i salut pulmonar
3 abril, 2017

L’excés d’emissions de Volkswagen causarà 1.200 morts prematures a Europa

contaminacion-diesel-muertes-prematuras

D’aquestes morts prematures, 500 és probable que es donin a Alemanya, el que significa que més del 60 per cent de les morts prematures es produiran en els països veïns, sobretot Polònia, França i la República Txeca.

Els països més afectats per l’escàndol de les emissions d’automòbils són Alemanya, Polònia, França i la República Txeca.

Al setembre del 2015, el Grup Volkswagen, el major productor d’automòbils del món, va admetre que havia instal·lat “dispositius de desactivació” en 11 milions d’automòbils dièsel venuts arreu món entre 2008 i 2015. Els dispositius van ser dissenyats per detectar i adaptar-se a les proves de laboratori, de manera que els cotxes semblessin complir amb les normes ambientals quan de fet, emetien contaminants anomenats òxids de nitrogen o NOx, a nivells que superaven de mitjana quatre vegades el límit europeu.

Ara un grup d’investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) dels Estats Units juntament amb altres universitats de prestigi han dut a terme un estudi per avaluar l’impacte que tindrà sobre la salut de les persones la venda d’aquests vehicles afectats.

Els investigadors estimen que 1.200 persones a Europa moriran prematurament, cadascuna d’elles perdent una dècada de la seva vida, com a conseqüència d’un excés d’emissions generades entre 2008 i 2015 pels cotxes afectats venuts a Alemanya. D’aquestes morts prematures, 500 és probable que es donin a Alemanya, el que significa que més del 60 per cent de les morts prematures es produiran en els països veïns, sobretot Polònia, França i la República Txeca.

“La contaminació de l’aire no li importen les fronteres polítiques, va més enllà d’això”, afirma Steven Barrett, co-autor de l’estudi i Professor del MIT. “Per tant, un cotxe a Alemanya pot fàcilment tenir un impacte significatiu en els països veïns, especialment en àrees densament poblades, com és el continent europeu.”

Si Volkswagen aconseguís retirar els vehicles afectats i neutralitzar el dany causat a finals del 2017, això evitaria 2.600 morts prematures addicionals o el que és el mateix, 29.000 anys de vida perduts i 4,1 milions d’euros en costos destinats a salut pública.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.