L’MPOC augmenta el risc de patir altres problemes de salut i de prendre múltiples medicaments.

epoc asma dr jordi roig cutillas neumologo
La MPOC va causar 3,2 milions de morts al món el 2015.
26 setembre, 2017
tai chi epoc neumologo jordi roig cut
Tai Txi per a pacient amb MPOC
4 maig, 2018

L’MPOC augmenta el risc de patir altres problemes de salut i de prendre múltiples medicaments.

MPOC Dr. Jordi Roig Cutillas

Segons un estudi britànic publicat a la revista mèdica British Medical Journal, molts pacients amb MPOC desenvolupen altres afeccions, entre les quals s’inclouen cardiopaties, hipertensió, càncer de pulmó, obesitat i depressió, el que condueix a mals pronòstics i taxes de mortalitat més elevades.

Malgrat la importància de poder tractar múltiples malalties a la vegada, les guies clíniques de cada malaltia sovint no tenen recomanacions sobre com fer-ho. Segons els investigadors, degut a que els pacients amb MPOC solen tenir altres afeccions, aquesta malaltia pot ser un punt de partida perfecte per abordar aquest problema.

Tenir diversos problemes de salut a la vegada, en general significa que una persona està prenent múltiples medicaments, fet que augmenta el risc de reaccions adverses i ingressos hospitalaris, especialment quan són pacients grans.

La investigació ha demostrat que l’MPOC augmenta el risc d’una persona de tenir que prendre molts medicaments. Però s’ha obtingut poca informació sobre els efectes secundaris nocius dels medicaments que les persones que pateixen MPOC i altres malalties poden experimentar.

Els investigadors de la Universitat de Glasgow van decidir intentar solucionar aquesta manca d’informació. Identificaren 8.317 pacients amb MPOC i 494.323 persones sense la malaltia.

Els investigadors van revisar aquelles persones amb quatre o més malalties a la vegada (multimorbilitat), les que prenien cinc o més medicaments al mateix temps (polifarmàcia) i aquells que tenien risc d’efectes adversos per múltiples medicaments. Els investigadors van definir la categoria de risc d’efectes adversos com aquells pacients que prenien tres o més medicaments pel restrenyiment, caigudes, depressió, retenció urinària, sagnat o insuficiència renal.

L’objectiu principal dels investigadors va ser identificar quines malalties exercien el paper més important en l’augment del risc d’efectes adversos per múltiples medicaments en pacients amb MPOC.

Una de les troballes de l’estudi va ser que el 85% dels pacients amb MPOC tenien almenys tres malalties més, el que els col·locava en la categoria de multimorbilitat. A més, el 52% prenia cinc o més medicaments, col·locant-los en la categoria de polifarmàcia. De fet, el 15% va informar haver pres 10 o més medicaments.

Molts pacients amb MPOC també estaven prenent tres o més medicaments per Al restrenyiment, caigudes, depressió, retenció urinària, sagnat o insuficiència renal, fet que els posava en risc per interaccions entre medicaments.

Els investigadors també van informar que els pacients amb MPOC i una malaltia cardiovascular tenien un major risc d’efectes adversos derivats de medicaments per a caigudes o insuficiència renal. Això va ser particularment cert en pacients amb obstrucció severa del flux d’aire.

Un altre descobriment va ser que les persones amb MPOC i una malaltia mental tenien major risc de patir un efecte advers derivat de medicaments per a la depressió, la retenció urinària o el sagnat.

L’equip indica que aquest estudi és la primera anàlisi dels efectes adversos per medicaments en pacients amb MPOC. La conclusió final, diuen els investigadors, va ser que “per primera vegada, les dades demostren que els pacients amb MPOC tenen més probabilitats que els pacients sense MPOC de rebre prescripció de múltiples medicaments”.

Els investigadors afirmen que “la recerca futura hauria d’analitzar les conseqüències de la prescripció de múltiples medicaments amb efectes adversos similars sobre els resultats de l’atenció mèdica…” A més “les guies clíniques haurien de destacar l’avaluació de la multimorbilitat i el risc d’efectes adversos produïts per medicaments”.

Font: COPD NEWS TODAY

Article: Examining patterns of multimorbidity, polypharmacy and risk of adverse drug reactions in chronic obstructive pulmonary disease: a cross-sectional UK Biobank study.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.