La MPOC va causar 3,2 milions de morts al món el 2015.

asma embarassades
Asma durant l’embaràs
19 juliol, 2017
MPOC Dr. Jordi Roig Cutillas
L’MPOC augmenta el risc de patir altres problemes de salut i de prendre múltiples medicaments.
14 març, 2018

Les últimes estimacions mundials il·lustren el vast impacte de les dues malalties respiratòries cròniques més comunes: 3,2 milions de morts per malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i 400 mil morts per asma en 2015, segons un nou estudi publicat a la revista mèdica Lancet.

La MPOC és un conjunt d’afeccions pulmonars (incloent emfisema i bronquitis crònica) que causa dificultats respiratòries. La malaltia és causada en gran part pel tabac i la contaminació de l’aire.

L’estudi conclou que l’asma és la malaltia respiratòria crònica més comuna a tot el món, amb el doble de casos que la MPOC en 2015, però que les morts per MPOC van ser vuit vegades més freqüents que les morts per asma. Molts casos d’asma i MPOC poden ser tractats o previnguts amb intervencions assequibles, però sovint les persones no són diagnosticades, mal diagnosticades o mal tractades.

L’estudi estima que el nombre de morts per MPOC va augmentar en un 11,6% entre 1990 i 2015 (de 2,8 a 3,2 milions d’morts), i el nombre de casos va augmentar en un 44,2% (de 121 a 174,5 milions de casos). Comparativament, les morts per asma es van reduir en un 26,2% (de 550 mil a 400 mil morts), però la prevalença va augmentar en un 12,6% (de 318,2 a 358,2) durant el mateix període.

“La MPOC i l’asma contribueixen substancialment a la càrrega de les malalties no transmissibles, encara que moltes de les càrregues són evitables o tractables amb intervencions assequibles, aquestes malalties han rebut menys atenció que altres malalties no contagioses prominents com les malalties cardiovasculars, el càncer o la diabetis, diu l’autor principal, el professor Theo Vós, de l’Institut de Mesura i l’Avaluació de la Salut, Universitat de Washington, EUA”. La informació actualitzada sobre la MPOC i l’asma és clau per a la formulació de polítiques que millorin l’accés i la qualitat de les intervencions existents “.

La càrrega de la malaltia deguda a la MPOC en 2015 va ser més alta a Papua Nova Guinea, Índia, Lesotho i Nepal, i la càrrega per l’asma va ser més alta a l’Afganistan, Fiji, Kiribati, Lesotho, Papua Nova Guinea i Swazilàndia.

En alguns països d’Àsia-Pacífic, Europa central, Àfrica septentrional i Orient Mitjà, el Carib, Europa occidental i Amèrica Llatina andina es va observar la major càrrega de morbiditat en la MPOC, i es va observar la menor càrrega d’asma en els països de l’est i Europa central, a més de la Xina, Itàlia i Japó.

Els principals factors de risc per a la MPOC són el tabaquisme i la contaminació atmosfèrica, seguits per la contaminació de l’aire a la llar, el risc ocupacional (com el amiant , els gasos de dièsel, l’arsènic i el benzè), l’ozó i el fum de tabac de tercers.

Per contra, les causes de l’asma són menys clares, però inclouen el tabaquisme i els al·lèrgens causants de l’asma que es troben en els llocs de treball.

Els autors destaquen la necessitat de més recerca sobre les causes de l’MPOC i l’asma per millorar les mesures de prevenció i reduir la càrrega de les malalties, així com ajudar a definir i diagnosticar millor les malalties.

“La diversitat de definicions d’asma i MPOC a tot el món significa que moltes persones no són diagnosticades o són diagnosticades incorrectament, per la qual cosa necessitem una comprensió molt més clara de com es desenvolupen les malalties per ajudar-nos a identificar casos de manera més concloent. La definició d’aquestes malalties significaria que més persones serien diagnosticades i podrien accedir als tractaments econòmics i eficaços que poden prevenir aquestes morts evitables”. Explica el professor Vós.

“Per reduir la prevalença de la MPOC i l’asma, les intervencions s’han de centrar en factors modificables.” En el cas de la MPOC, les intervencions dirigides a deixar de fumar i reduir la contaminació atmosfèrica a les llars són les més evidents. Hi ha hagut nombroses iniciatives per reduir el consum de tabac a tot el món, el que ha resultat en una disminució de la prevalença entre 1990 i 2015. Ara és el moment d’abordar la contaminació de l’aire ambiental i domèstic “.

Global, regional , and national deaths, prevalence, disability-adjusted life years, and years lived with disability for chronic obstructive Pulmonary disease and asthma, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.