L’oli de peix durant l’embaràs redueix el risc del nadó de patir asma

asma embarassades
Asma durant l’embaràs
19 juliol, 2017

L’oli de peix durant l’embaràs redueix el risc del nadó de patir asma

omega-3-asma

Un estudi realitzat a 736 dones embarassades planteja la possibilitat que els suplements d’oli de peix en els últims tres mesos de l’embaràs poden reduir el risc d’asma i problemes respiratoris persistents en els fills.

Els nens amb mares que prenen dosis altes d’oli de peix durant els últims tres mesos d’embaràs són menys propensos a desenvolupar problemes respiratoris i asma a l’edat de 5 anys, segons un estudi publicat al New England Journal of Medicine, que suggereix una possible manera d’ajudar a prevenir aquest problema creixent.

Els casos d’asma han anat en augment en els països desenvolupats, mentre que el consum d’àcids grassos omega-3, com els que es troben en el peix ha disminuït. Alguns estudis anteriors havien suggerit que la deficiència d’àcids grassos omega-3 durant l’embaràs pot afectar el risc d’asma en els nadons, però eren massa petits per a ser definitiu.

No se sap per què pot ser això- una teoria és que l’oli de peix redueix la inflamació, la qual pot estrènyer les vies respiratòries.

Investigadors de la Universitat de Copenhaguen a Dinamarca van fer una prova rigorosa, assignant de forma aleatòria a 736 dones en el seu tercer trimestre d’embaràs 2,4 grams al dia un suplement que contenia dos tipus d’oli de peix o un placebo. Aquesta és l’etapa en la qual els pulmons dels nadons estan madurant. Ni les mares ni els investigadors sabien qui estava rebent l’oli de peix i qui el placebo fins al cap de 5 anys.

Els resultats d’aquest estudi foren que el 17% dels nens de les mares que havien pres oli de peix desenvoluparen problemes respiratoris a l’edat de 5 anys enfront del 24% del grup amb placebo – una reducció del risc del voltant d’un terç -. També hi va haver menys casos de bronquitis, pneumònia i altres infeccions en el grup d’oli de peix.

La dosi d’oli de peix en l’estudi va ser de 15 a 20 vegades més alta que la mitjana que els nord-americans reben dels aliments, i segons els autors de l’estudi, abans que pugui ser recomanat, es necessita més recerca per assegurar que no perjudiqui el comportament, la capacitat de pensar o altres aspectes de la salut.

Font de la notícia: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1503734?query=featured_home&

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.