Tai Txi per a pacient amb MPOC

MPOC Dr. Jordi Roig Cutillas
L’MPOC augmenta el risc de patir altres problemes de salut i de prendre múltiples medicaments.
14 març, 2018

Les persones que lluiten contra la MPOC poden millor amb l’antic art marcial del Tai Txi.

La pràctica centenària del Tai Txi sembla augmentar la capacitat d’exercici i la qualitat de vida de les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), segons suggereix un estudi d’investigadors xinesos i britànics.

La MPOC és una forma crònica, debilitant i en gran mesura incurable de malaltia pulmonar progressiva que afecta a més de 11 milions de nord-americans, segons l’American Lung Association. Una combinació de bronquitis i emfisema, és el tercer assassí més gran als Estats Units.

Molts pacients amb MPOC requereixen rehabilitació pulmonar.

La funció de la respiració requereix la participació dels pulmons, la força muscular de la part superior del cos i la guia del cervell“, explica la Dra. Irene Galperin, directora del Pleural Center de l’Hospital Lenox Hill a la ciutat de Nova York.

Quan els pulmons es debiliten per la MPOC, depenem dels altres dos factors per compensar. Aquesta és la raó per la qual la rehabilitació pulmonar, que implica resistència i entrenament de força, millora la vida dels pacients de MPOC”, assegura Galperin .

No obstant això, la rehabilitació pulmonar requereix personal capacitat i instal·lacions especialitzades. Aquest nou estudi ha trobat que el Tai Txi podria ser una alternativa de baix cost i fàcil accés per a alguns pacients.

En l’estudi, els investigadors van fer seguiment dels resultats de 120 pacients amb MPOC a la Xina que havien començat el tractament farmacològic diari. Els pacients també van ser assignats aleatòriament per practicar Tai Txi o rebre rehabilitació pulmonar.

Després de 12 setmanes, els pacients del grup de Tai Txi van millorar els seus símptomes de MPOC, així com en una prova de caminada de sis minuts, segons l’estudi publicat en línia el 3 d’abril a la revista Chest.

“L’activitat física és clau per reduir els símptomes de la MPOC”, explica l’investigador principal de l’estudi Michael Polkey en un comunicat de premsa de la revista.

“Recomanem la rehabilitació pulmonar, però el nostre estudi mostra que el Tai Txi és una alternativa viable quan no hi ha un servei local de rehabilitació”, diu Polkey, que treballa a la Unitat d’Investigació Biomèdica Respiratòria de The Royal Brompton & Harefield NHS Foundation Trust, a Londres .

El Dr Alan Mensch és pneumòleg i vicepresident sènior d’assumptes mèdics als hospitals Plainview i Syosset de Long Island, Nova York. Assenyala que, tot i que la MPOC és progressiva i incurable, “l’objectiu del tractament per als pacients amb MPOC és augmentar el seu nivell de funcionament al mateix temps que disminueixen els seus símptomes”.

Mensch apunta que la rehabilitació pulmonar és ideal, però, a molts pacients els resulta difícil adherir-s’hi, de manera que les alternatives com el Tai Txi són benvingudes.

Observant que l’estudi de Tai Txi va mostrar una “millora significativa” en els símptomes de la MPOC, Mensch creu que la pràctica podria ser “tan efectiva com la rehabilitació pulmonar per millorar la sensació física de benestar dels pacients, així com la seva capacitat funcional “.

I afegeix que “el Tai Txi no requereix una visita a un gimnàs o a un centre d’entrenament i no requereix equip, fet que el fa més atractiu i així els pacients continuïn practicant-lo després de l’entrenament formal”.

Font: HealthDay
Article oiriginal: Tai Chi and Pulmonary Rehabilitation Compared for Treatment-Naive Patients With COPD

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.