Un altre revés pels treballadors d’Uralita de Getafe

1475262515_667530_1475262720_noticia_normal_recorte1
Cerdanyola del Vallès detecta un malalt per amiant a la setmana
18 octubre, 2016
drjordiroig amiant asbestosi andorra
El reglament sobre l’ús d’amiant a Andorra
14 abril, 2017

Un altre revés pels treballadors d’Uralita de Getafe

sentencia supremo uralita

El Tribunal Suprem invalida totes les sentències favorables i les indemnitzacions als antics treballadors d’Uralita de Getafe i als seus familiars.

Després de més de 10 anys d’anades i vingudes als jutjats, el Tribunal Suprem ha invalidat les sentències favorables de 2009 i 2013 a favor dels treballadores de la fàbrica d’Uralita de Getafe, per un defecte de forma en la denúncia, anul·lant així els procediment judicials. Dels 21 demandants que hi havien el 2007, ara només queden quatre amb vida. Aquest detall, no ha passat desapercebut per l’Associació d’Afectats per l’Amiant (Avida) que agrupa als antics treballadors. “Al final, les famílies perden l’esperança i baixen els braços”, afirma Juan Carlos Paúl, president de l’associació.

El 2002 es va prohibir a Espanya l’ús de l’amiant en la construcció pels seus efectes nocius sobre la salut. La inhalació de les fibres d’asbest, més conegut com amiant, per part dels treballadors que durant molts anys van treballar sense la protecció adequada amb aquest material, ha estat la causa de greus malalties respiratòries com ara la fibrosis pulmonar, el càncer de pulmó, càncer de pleura maligne o mesotelioma. També els familiars que raspallaven i rentaven la roba contaminada dels treballadors, així com els veïns de les poblacions on es desenvolupava alguna activitat industrial rellevant amb asbest, han estat i segueixen sent víctimes d’aquesta exposició.

Segons la sentència del Tribunal Suprem, el fet d’existir una relació contractual entre la part demandant (els treballadors) i la demandada (Uralita), el procés hauria d’haver-se instruït per la via laboral en lloc de la via civil. Malgrat això la Justícia reconeix que “Uralita va actuar de manera negligent emparada en una legislació excessivament permissiva” en no proveir als seus treballadors de les pertinents mesures de seguretat a l’hora de manipular aquest material conegut arreu del món com asbest.

Font: El Mundo

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.