La contaminació produeix càncer de pulmó en no fumadors

vacunacion embarazadas
L’EMA revisarà la vacuna de Moderna adaptada a Òmicron
18 juliol, 2022
testosterona covid
La testosterona baixa pot augmentar el risc d’hospitalització per Covid-19
26 octubre, 2022

Les partícules contaminants presents en l’aire poden produir càncer de pulmó en persones que mai han fumat, segons explica un grup de científics anglesos en un estudi1 que s’ha presentat en el Congrés 2022 ESMO.

Aquestes partícules, que habitualment es troben en els tubs d’escapament dels vehicles i en el fum dels combustibles fòssils, s’associen amb el risc de càncer de pulmó no microcítico (CPNM) i són responsables de més de 250.000 morts per càncer de pulmó a l’any en tot el mon2,3.

El professor Charles Swanton, autor principal de l’estudi, assegura que aquestes partícules presents en l’aire que deriven de la combustió de combustibles fòssils i que afecten directament la salut humana són les mateixes que agreugen el canvi climàtic.

El càncer de pulmó degut a la contaminació atmosfèrica és menor que el derivat del tabaquisme, però no tenim control sobre el que respirem. “A tot el món, hi ha més persones exposades a nivells no segurs de contaminació atmosfèrica que a les substàncies tòxiques del fum dels cigarrets, i aquestes noves dades vinculen la importància d’abordar la salut del clima a la millora de la salut humana”, assegura Swanton.

Resultats de l’estudi

Els científics van descobrir que mutacions d’en els gens EGFR i KRAS, que solen trobar-se en els càncers de pulmó, estan en realitat presents en el teixit pulmonar normal i són probablement conseqüència de l’envelliment.

Quan aquestes cèl·lules pulmonars amb aquestes mutacions es van exposar a contaminants atmosfèrics es van observar més càncers i van aparèixer amb major rapidesa que quan no van estar exposades, la qual cosa suggereix que la contaminació atmosfèrica promou l’inici del càncer de pulmó en les cèl·lules que porten mutacions conductores.

El següent pas és descobrir per què algunes cèl·lules pulmonars amb mutacions es tornen canceroses quan s’exposen a contaminants i altres no, segons Swanton.

Prevenció del càncer de pulmó

Les dades d’aquest estudi aplanen el camí cap a noves estratègies de prevenció i desenvolupament de tractaments. Per exemple, podem preguntar-nos si, en el futur, serà possible utilitzar escàners pulmonars per a buscar lesions precanceroses en els pulmons i intentar revertir-les amb medicaments. Així ho ha plantejat Tony Mok, de la Universitat Xinesa d’Hong Kong (no involucrat en l’estudi), després de conèixer els resultats de la recerca.

Els científics coincideixen en la importància de reduir la contaminació atmosfèrica, tant per motius de salut com per raons mediambientals.

1. LBA1 ‘Mechanism of action and an actionable inflammatory axis for air pollution induced non-small cell lung cancer in never smokers’ será presentado por Charles Swanton durante el Simposio Presidencial 1 el sábado 10 de septiembre entre las 16:30 y las 18:00 horas en el Auditorio París. Annals of Oncology, Volume 33 Supplement 7, September 2022

2. Liu X, Mubarik S, Wang S. Lung Cancer Death Attributable to Long-Term Ambient Particulate Matter (PM2.5) Exposure in East Asian Countries During 1990–2019. Frontiers in Medicine 2021 Oct 15;8:742076

3. Turner MC, Andersen ZJ, Baccarelli A et al. Outdoor Air Pollution and Cancer: An Overview of the Current Evidence and Public Health Recommendations. CA: Cancer J Clin 2020; 70: 460-479

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.