El baix pes en néixer afecta fins al 10% dels embarassos i és degut a la restricció del creixement fetal. Això comporta risc de complicacions durant el part i problemes de salut per al nadó, incloses malalties pulmonars. Fins avui, no es disposa de cap tractament que pugui millorar aquesta afecció.
Ara, un estudi publicat a la revista JAMA1 liderat per investigadors de BCNatal (Hospital Clínic-IDIBAPS i Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona) amb el suport de la Fundació la Caixa, ha demostrat per primera vegada que el creixement fetal es pot millorar mitjançant canvis en l’estil de vida matern.
L’estudi demostra específicament una reducció dels nadons que neixen amb un pes baix (entre un 29% i un 36%) en intervenir en la dieta de la mare i reduir-ne el nivell d’estrès mitjançant Mindfulness. Fins ara no hi havia hagut cap tractament que pogués prevenir o millorar aquesta condició.
El baix pes en néixer reflecteix una restricció del creixement a la vida fetal i és reconegut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com una de les causes més importants de la mortalitat perinatal al món. A més, es relaciona també amb un pitjor desenvolupament neurològic en la infància i un major risc de problemes de salut metabòlics, cardiovasculars i respiratoris a l’edat adulta.
Des del punt de vista de les malalties respiratòries, com expressa el Dr. Jordi Roig Cutillas, especialista en pneumologia i practicant de Minduflness i defensor de la utilitat d’aquesta pràctica en la seva especialitat, “als pneumòlegs sempre ens va desconcertar l’existència de pacients, tant en edat adulta com en èpoques més primerenques de la vida, amb malalties respiratòries com asma o bronquitis crònica sense que existís cap antecedent personal de tabaquisme, al·lèrgies o condicions ambientals o laborals adverses que les poguessin justificar”.
“Després de molt de temps de desconeixement, sabem amb seguretat que diversos problemes a l’embaràs esdevinguts durant els mesos de gestació són causa reconeguda d’aquestes malalties a l’aparell respiratori”, conclou el Dr. Roig. El cas més paradigmàtic seria el dels naixements molt prematurs, causa clara d’una manca de maduresa adequada de l’aparell respiratori que s’associa a una eventual aparició diferida de diverses malalties respiratòries.
Referent a això, recentment l’American Thoracic Society ha publicat a la revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine2 una guia de pràctica clínica amb recomanacions per ajudar a guiar els metges que han de determinar quan i com tractar els nadons, nens i adolescents amb malaltia respiratòria a causa de la prematuritat.
L’equip de recerca dirigit per Eduard Gratacós fa molts anys que estudia les possibles causes i conseqüències del baix pes en néixer. “Vam veure que les mares de nadons amb baix pes en néixer sovint tenien una dieta subòptima i alts nivells d’estrès”, assegura Gratacós.
Els investigadors van estudiar si les intervencions estructurades basades en la dieta mediterrània o la reducció de l’estrès podrien reduir la restricció del creixement fetal i d’altres complicacions de l’embaràs.
A l’estudi, que va durar tres anys, hi van participar més de 1.200 dones embarassades amb alt risc de tenir un nadó petit en néixer. Les gestants es van dividir aleatòriament en tres grups: un on acudien a la consulta d’un nutricionista per seguir una dieta mediterrània. Un segon grup on seguien un programa de Mindfulness per reduir l’estrès. I un grup de control amb seguiment habitual. Després es va fer un seguiment per veure com s’estava desenvolupant el nadó i si hi havia hagut alguna complicació durant l’embaràs i el part.
La intervenció dietètica es va basar en mètodes utilitzats a l’estudi PREDIMED, que havia demostrat els beneficis d’una dieta mediterrània per prevenir malalties cardiovasculars, avalada per l’American Heart Association.
Les embarassades d’aquest grup tenien una visita mensual amb un nutricionista per canviar els seus patrons dietètics i adaptar-los a una dieta mediterrània, incorporant-hi més fruites i verdures, carns blanques, peixos grassos, lactis, cereals integrals i productes rics en omega-3 i polifenols.
La intervenció de reducció de l’estrès es va basar en el programa Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) desenvolupat per la Universitat de Massachusetts i adaptat a l’embaràs pels investigadors. Es van formar grups de 20 a 25 dones per seguir el programa adaptat a l’embaràs durant vuit setmanes.
Es van completar qüestionaris al principi i al final del programa i es van mesurar els nivells d’hormones relacionades amb l’estrès, el cortisol i la cortisona, per identificar si s’havia produït alguna reducció de l’estrès.
L’estudi ha demostrat, per primera vegada, que una dieta mediterrània o Mindfulness durant l’embaràs redueixen el percentatge de baix pes en néixer i milloren les complicacions durant l’embaràs, com ara la preeclàmpsia o la mort perinatal, quan es duen a terme de forma estructurada i guiada.
Els resultats són clars: les embarassades del grup de control van tenir un 21,9% de nadons de baix pes en néixer. Aquest percentatge es va reduir de manera significativa als grups de dieta mediterrània (14%) i Mindfulness (15,6%).
Gratacós, el coordinador de la investigació, assegura que aquesta investigació és pionera, “ja que demostra per primer cop que una intervenció estructura sobre l’estil de vida redueix complicacions de l’embaràs per a les quals cap tractament anterior no havia demostrat efectes positius”.
Andrés Martín Asuero, director de l’Institut esMindfulness, que ha col·laborat a l’estudi, recorda el valor d’un protocol de Mindfulness robust i de l’evidència científica per generar coneixement, “al mateix temps que també poden canviar la manera de tenir cura de l’embaràs”. “Un estudi innovador cap a un futur de la medicina que serà de tipus ment-cos”, conclou l’expert.
El doctor Andrés Martín Asuero és autor, juntament amb M. Teresa Oliver, del llibre Maternalmente, Mindfulness para un embarazo y crianza conscientes, un complet programa de Mindfulness per a l’embaràs desenvolupat a l’Hospital Clínic de Barcelona. L’objectiu d’aquest programa és viure un embaràs i una criança conscients i saludables mitjançant la pràctica del Mindfulness, amb beneficis científicament provats per a nadons i mares.
Referències