La testosterona baixa pot augmentar el risc d’hospitalització per Covid-19

contaminación ambiental
La contaminació produeix càncer de pulmó en no fumadors
10 octubre, 2022
protocol sindrome aerotoxica
Experts publiquen el primer protocol internacional sobre síndrome aerotòxica
9 juny, 2023

La testosterona baixa pot augmentar el risc d’hospitalització per Covid-19

testosterona covid

Els homes diagnosticats de Covid-19 que tenen nivells baixos de testosterona tenen més probabilitats d’emmalaltir greument que els homes amb nivells normals de testosterona. Així ho revela un estudi realitzat per investigadors als Estats Units, publicat aquest mes de setembre a la revista Jama Network Open1.

Els investigadors van analitzar 723 casos d’homes que van donar positiu a Covid-19 l’any 2020, abans que es fabriquessin les primeres vacunes. Les dades indiquen que la testosterona baixa és un factor de risc d’hospitalització per Covid-19, semblant a la diabetis, les malalties cardíaques i les malalties pulmonars cròniques.

Els homes amb baixa testosterona que van desenvolupar Covid-19 tenien 2,4 vegades més probabilitats de requerir hospitalització que els homes amb nivells hormonals normals. A més, els homes amb baix nivell de testosterona que havien estat tractats amb teràpia hormonal no tenien més probabilitats de ser hospitalitzats per Covid-19 que els homes amb la testosterona normal.

Els resultats d’aquest estudi suggereixen que el tractament dels homes amb testosterona baixa pot ajudar a protegir-los contra la Covid-19 greu i reduir la càrrega dels hospitals durant la pandèmia.

Testosterona i Covid-19

Fins i tot un terç dels homes de més de 30 anys té nivells baixos de testosterona. Aquest estudi pretén cridar latenció per establir estratègies que serveixin per prevenir i reduir les hospitalitzacions en cas de Covid-19.

Segons els resultats de l’estudi, el risc es dispararia per sota d’un nivell de 200 nanograms per decilitre i el rang normal és de 300 a 1.000 nanograms per decilitre.

Els homes amb nivells baixos de testosterona experimenten disfunció sexual, depressió, irritabilitat, dificultats de concentració i memòria, fatiga, pèrdua de força muscular i pèrdua de sensació de benestar. Quan la qualitat de vida es veu greument afectada, es tracta amb teràpia de substitució. En els casos lleus hi ha més dubtes. Cal tenir en compte que els tractaments amb testosterona augmenten el risc de càncer de pròstata i malalties cardíaques.

1. Dhindsa S, Champion C, Deol E, et al. Association of Male Hypogonadism With Risk of Hospitalization for COVID-19. JAMA Netw Open.2022;5(9):e2229747. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.29747

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.