Els homes diagnosticats de Covid-19 que tenen nivells baixos de testosterona tenen més probabilitats d’emmalaltir greument que els homes amb nivells normals de testosterona. Així ho revela un estudi realitzat per investigadors als Estats Units, publicat aquest mes de setembre a la revista Jama Network Open1.
Els investigadors van analitzar 723 casos d’homes que van donar positiu a Covid-19 l’any 2020, abans que es fabriquessin les primeres vacunes. Les dades indiquen que la testosterona baixa és un factor de risc d’hospitalització per Covid-19, semblant a la diabetis, les malalties cardíaques i les malalties pulmonars cròniques.
Els homes amb baixa testosterona que van desenvolupar Covid-19 tenien 2,4 vegades més probabilitats de requerir hospitalització que els homes amb nivells hormonals normals. A més, els homes amb baix nivell de testosterona que havien estat tractats amb teràpia hormonal no tenien més probabilitats de ser hospitalitzats per Covid-19 que els homes amb la testosterona normal.
Els resultats d’aquest estudi suggereixen que el tractament dels homes amb testosterona baixa pot ajudar a protegir-los contra la Covid-19 greu i reduir la càrrega dels hospitals durant la pandèmia.
Fins i tot un terç dels homes de més de 30 anys té nivells baixos de testosterona. Aquest estudi pretén cridar latenció per establir estratègies que serveixin per prevenir i reduir les hospitalitzacions en cas de Covid-19.
Segons els resultats de l’estudi, el risc es dispararia per sota d’un nivell de 200 nanograms per decilitre i el rang normal és de 300 a 1.000 nanograms per decilitre.
Els homes amb nivells baixos de testosterona experimenten disfunció sexual, depressió, irritabilitat, dificultats de concentració i memòria, fatiga, pèrdua de força muscular i pèrdua de sensació de benestar. Quan la qualitat de vida es veu greument afectada, es tracta amb teràpia de substitució. En els casos lleus hi ha més dubtes. Cal tenir en compte que els tractaments amb testosterona augmenten el risc de càncer de pròstata i malalties cardíaques.
1. Dhindsa S, Champion C, Deol E, et al. Association of Male Hypogonadism With Risk of Hospitalization for COVID-19. JAMA Netw Open.2022;5(9):e2229747. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.29747