blat gos detecta cancer de pulmo
Blat, el gos que olora el càncer de pulmó.
4 agost, 2017

Investigadors de la Universitat de Huelva (UHU), en col·laboració amb l’hospital de Huelva Juan Ramón Jiménez, s’han localitzat cinc possibles biomarcadors que possibiliten el diagnòstic precoç del càncer de pulmó mitjançant l’anàlisi de mostres de rentat obtingudes directament d’aquest òrgan.

La transcendència d’aquest treball, publicat a la revista científica Journal of Proteomics, és important per a la comunitat oncològica, i és que anteriorment s’havien realitzat mesuraments d’aquest tipus, però en sèrum sanguini, suor o aire exhalat, però no de la zona específica afectada. Per això, la novetat d’aquesta troballa, és que per primera vegada, el flux que és analitzat procedeix del lloc on es localitza el mal, que és a la parènquima o teixits pulmonars, possibilitant així una diagnosi en els estadis inicials de la malaltia, informa la Fundació Descubre en un comunicat.

“Proporciona una informació única i directa sobre substàncies molt importants per al funcionament de l’organisme -denominades metabòlits- que són alterats com a conseqüència d’aquesta patologia”, explica l’investigador José Luis Gómez-Ariza, del grup Anàlisi Mediambiental i Bioanàlisi de la Universitat de Huelva .

Per a l’obtenció de les mostres s’ha utilitzat la tècnica del rentat broncoalveolar, que consisteix a introduir a la tràquea i boca una sonda amb una dissolució salina que arriba fins al pulmó.

Aquest procediment s’ha practicat a pacients de l’Àrea de Pneumologia de l’Hospital Juan Ramón Jiménez; en concret a 24 casos corresponents a malalts de càncer de pulmó i 31 a persones amb altres afeccions pulmonars. Per examinar aquestes mostres en laboratori, els científics han emprat mètodes com la espectometria de masses d’alta resolució, que permet pesar la massa de les molècules, identificar i comprovar quins són els metabòlits que es transformen i quins es presenten en major o menor proporció en els processos cancerígens. “Aquestes metodologies i una sèrie de tractaments estadístics ens permeten comprovar la seva evolució com a conseqüència del procés patològic induït pel càncer”, indica Gómez-Ariza.

Entre els resultats obtinguts, els investigadors han trobat alteracions en metabòlits relacionats amb diversos cicles metabòlics, els quals informen sobre la forma d’interaccionar aquestes molècules unes amb altres dins l’organisme.

De la mateixa manera, es produeix una afectació en el cicle de l’energia, ja que durant el desenvolupament d’aquestes malalties, hi ha un major consum energètic i hi ha un increment de l’adenina, un compost químic important en la producció de l’energia necessària perquè la cèl·lula cancerosa sobrevisqui i creixi. Finalment, s’aprecia dany en les membranes cel·lulars com a conseqüència, tant de la mort cel·lular programada o provocada pel propi organisme -apoptosis – o com a conseqüència de processos de necrosi relacionats amb el procés cancerós.

El càncer de pulmó és el tipus de tumor que més morts causa al món. A l’any es detecten al voltant de 1.400.000 nous casos al món, dels quals 25.000 es produeixen a Espanya. Entre els 55 i 75 anys és la franja d’edat en què es diagnostiquen la majoria de casos de càncer de pulmó amb un pic d’incidència entre els 65 i 70 anys, encara que es veuen casos des dels 35-40 anys.

Noticia original: http://www.europapress.es/esandalucia/huelva/noticia-analizan-muestras-fluido-tejido-pulmonar-diagnostico-precoz-cancer-20161017102636.html

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.