Els adolescents que fumen cigarretes electròniques tenen un major risc de patir problemes respiratoris, segons un estudi publicat a l’American Journal of Respiratory and Critical Care.

L’article suggereix que els adolescents que fumen cigarretes electròniques tenen més del doble de probabilitats que els seus companys de tenir problemes respiratoris com ara tos persistent, bronquitis, congestió i flegmes. L’estudi també descobreix que els adolescents que han utilitzat les cigarretes electròniques en el passat, però no en els últims 30 dies, tenen un 85% més de risc de patir aquests símptomes que els joves que mai ho han provat.

“Les cigarretes electròniques són conegudes per alliberar substàncies químiques tòxiques als pulmons, incloent metalls oxidants, vapor de glicerol, compostos aromatitzants i nicotina,” explica l’autor que ha liderat l’estudi, el doctor Rob McConnell. “Tanmateix, hi ha pocs estudis dels efectes crònics a la salut de les cigarretes electròniques”

Fumar aquestes cigarretes és cada cop més popular entre els adolescents estatunidencs. El CDC recentment informava que l’ús entre els estudiants d’instituts d’Estats Units va triplicar-se el 2014, malgrat que l’ús de la cigarreta tradicional va baixar.

També hi ha evidència que les cigarretes electròniques podrien ser una porta d’entrada a altres drogues. Un altre estudi recent va descobrir que els adolescents que fumen cigarretes electròniques tenen 10 vegades més de probabilitats de fumar cigarrets tradicionals.

L’Agència estatunidenca de medicaments ha prohibit la venta de cigarretes electròniques als menors de 18 anys. A Califòrnia, pels menors de 21 anys.

“Els nostres resultats suggereixen que aquests controls i un entorn que descoratgi la iniciació en qualsevol producte que contingui tabac pot reduir el problema dels símptomes respiratoris crònics en la joventut,” afirma el doctor McConnell. “Tanmateix, com que les cigarretes electròniques són relativament un fenomen nou, és necessari estudis addicionals per tal d’entendre els seus efectes a llarg plaç.”

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.