Espiro, nova app mèdica per interpretar espirometries.

Espiro, nova app mèdica per interpretar espirometries.

espiro app espirometria

Espiro és una aplicació destinada als metges d’atenció primària que els ajudarà a avaluar la funció pulmonar obtinguda en una espirometria i fer una interpretació conjunta dels resultats, proposant una orientació diagnòstica.

L’espirometria és la principal prova de funció pulmonar, i resulta imprescindible per a l’avaluació i el seguiment de les malalties respiratòries.

Aquesta APP, desenvolupada pel Dr. Francisco Martín Luján, el Dr. Jordi Daniel i Díez, metges de família i socis de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comuitaria (CAMFIC), juntament amb l’enginyer Jaume Guillem, ha rebut el Premi a les Millors Idees 2016 en la categoria de Gestió, atorgat per Diario Médico, i ha estat acreditada per la fundació iSYS com una de les 5 millors apps per a professionals de la salut.

La interpretació de la prova la fa majoritàriament el metge i aquesta app pot facilitar-la, encara que no pot substituir el criteri clínic. “Creiem que l’aplicació pot ser de gran utilitat per als metges de família i per a tots els professionals que utilitzen l’espirometria com a prova diagnòstica en la seva pràctica assistencial”. “Espiro ofereix d’una forma ràpida una interpretació de la funció respiratòria que pot ajudar al professional sanitari no familiaritzat, facilitant l’elecció dels paràmetres que permeten el diagnòstic i la interpretació dels seus valors. Per als metges més experts ha de servir per confirmar la sospita clínica “, explica el Dr. Martín Luján.

“Espiro utilitza unes poques dades personals (edat, sexe, alçada i pes) i algunes obtingudes en la prova (flux respiratori i capacitat vital forçada) i aplica un algoritme d’elaboració pròpia, dissenyat a partir de les recomanacions de les guies clíniques. Automàticament emet un informe amb la interpretació de la funció pulmonar que consta de tres elements diferenciats: la presència i severitat de l’alteració, el tipus de patró ventilatori i la resposta al test broncodilatador “, concreta Martín.

Espiro està disponible gratuïtament per iOS i Android

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.