Kellys: Un col·lectiu vulnerable. Malalties respiratòries professionals

fibrosi pulmonar idiopatica albeols
Què és la Fibrosi pulmonar idiopàtica?
25 març, 2019

Kellys: Un col·lectiu vulnerable. Malalties respiratòries professionals

las kellys malalties professionals respiratories

Imatge de LasKellys.org

Fa uns dies vaig tenir ocasió de visitar a una pacient de mitjana edat treballadora de la neteja de diversos departaments d’un centre mèdic des de fa molts anys.

Es trobava en situació de baixa laboral per un asma bronquial des de feia mesos. Clarament relacionadt amb el seu treball i havia sigut enviada per una mutua laboral per una avaluació per Pneumologia.

Per la història clínica i dades complementàries no existia cap altra causa que expliqués el seu asma i era molt clara la relació cronològica existent entre la exposició laboral a determinats productes de neteja i la aparició de tos i dificultat per respirar que cedien en els períodes sense activitat professional. A més, l’empitjorament dels seus símptomes era clarament més manifest quan els seus torns coincidien amb la neteja de zones com ara cures intensives o similars on la necessitat de productes més potents i desinfectants era molt més evident que quan netejava despatxos o altres dependències similars. L’estudi funcional respiratori confirmava clarament la inestabilitat de les seves bronquis, el que tècnicament coneixem com a hiperreactivitat bronquial .

Em va impressionar vivament la dignitat de la pacient. La dignitat que li atorgava al seu treball del que se sentia satisfeta i que sempre havia intentat fer-lo el millor possible, així com la dignitat de sentir-se ofesa quan en el seu àmbit laboral havia hagut de patir la humiliació de ser qualificada com a sospitosa de simuladora, que només buscava un retir el millor pagat possible quan ella només volia poder tornar a treballar el més aviat possible si es posava bé de nou. No és la primera vegada i em temo que no serà l’última en què em trobo davant aquest tipus de vivència amb les Kellys .

Diverses persones del meu entorn em confessen que la informació, òbviament esbiaixada, que sovint han rebut sobre les Kellys és més aviat tendent a adoptar una actitud escèptica sobre les seves reivindicacions. Al meu entendre, res més injust! Les Kellys són un col·lectiu constituït per persones, majoritàriament per dones però no sempre, dedicat originàriament a la neteja d’hotels, però l’activitat es pot fer en gran part extensiva a altres activitats de neteja exhaustiyova com ara cabines d’avions, despatxos, centres comercials, etc.

Les Kellys han patit l’estereotip una mica confús que es deriva d’una barreja de reivindicacions de tipus laboral (sovint torns extenuants, salaris baixos, …), amb altres menys conegudes però potser tan o més importants relacionades amb la seva salut. Les dificultats laborals del col·lectiu estan ben explicades a la pàgina web de l’Associació Les Kellys. En ella un entén bé el risc de les conseqüències de la externalització de la neteja que algunes entitats promouen i fins i tot del risc de represàlies laborals en alguns casos.

En referència a la salut física pròpiament dita s’ha donat la màxima prioritat a les dolències osteoarticulars i musculars derivades dels aspectes ergonòmics (postures i gestos forçats, estris no òptims, pesos excessius…).

A Les Kellys s’ofereix el link del document Campanya” Cambreres de pis 2017-2018 “, realitzat per la Generalitat Valenciana (INVASSAT) i en el qual s’ofereixen les millors dades d’Espanya sobre la problemàtica de les Kellys. En el mateix s’aporta una informació excel·lent sobre els aspectes ergonòmics.

En general s’ha prestat poca atenció en canvi a altres possibles conseqüències sobre la salut com les que eventualment poden donar-se a nivell de l’aparell respiratori.

Sense ànim d’aprofundir en aquest tema voldria simplement enumerar les següents possibles afectacions de l’aparell respiratori que poden ser rellevants per al col·lectiu de Kellys:

· L’exposició reiterada a productes de neteja en àmbits tancats, possiblement més nociva amb l’ús d’esprais, significa la inhalació recurrent de diverses substàncies químiques potencialment nocives per a la salut en general, com els perfluorats, diversos agents desinfectants, compostos volàtils com els coneguts com a “VOCs” a la literatura internacional i altres substàncies potencialment irritants per a la mucosa de l’aparell respiratori, si bé cal precisar que hi ha una susceptibilitat individual variable als seus efectes.

· La presència ineludible de pols que cal netejar, procedent de les sabates, moquetes, maletes, etc., representa un hàbitat idoni per a la proliferació d’àcars, sobretot si hi ha humitat ambiental, que poden eventualment ser causa d’al·lèrgia respiratòria. Quan es permeten animals també s’ha de tenir present el risc d’asma bronquial donada la freqüència de persones amb al·lèrgia al pèl o epiteli de gos, gat, hàmsters, etc.

· Quan els sistemes de renovació de l’aire dels habitacles no és òptim o simplement no existeix, (en quants hotels avui dia no és factible obrir les finestres de les habitacions), cal considerar també el risc d’infeccions respiratòries per l’aire exhalat de les persones que han estat a les hores precedents en la habitació, de les quals ningú sap el seu estat de salut a nivell respiratori. Si bé malalties clàssiques com la tuberculosi tendeixen progressivament a una menor incidència, altres malalties pulmonars com la tos ferina, grip A i B i altres, són produïdes per multitud d’agents virals respiratoris que són altament transmissibles per l’aire contaminat de qualsevol habitacle mal ventilat.

Dr. Jordi Roig Cutillas

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.