Més del 10 per cent dels més joves en el món són fumadors.

diamundialsintabaco dr jordi roig cutillas
L’hàbit de fumar mata 6 milions de persones a l’any.
31 maig, 2017
tabaco nicotina
Estats Units vol reduir la nicotina dels cigarrets
23 agost, 2017

Aproximadament l’11% dels joves d’entre 13 i 15 anys de tot el món són fumadors segons una enquesta mundial d’estudiants.

El consum de tabac és la principal causa mundial de morts evitables i malalties greus, causant la mort d’aproximadament 6 milions de persones cada any, assenyalen els investigadors de l’informe sobre el tabac juvenil del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC per seves sigles en anglès). La majoria dels fumadors comencen l’hàbit en la seva adolescència.

Per al present estudi, els investigadors van examinar dades d’enquestes d’adolescents en 61 països realitzades entre 2012 i 2015. La meitat dels països tenien una taxa de tabaquisme d’almenys el 15% en nois i el 8% en noies.

“Fumar s’ha demostrat que danya gairebé tots els òrgans del cos, i la ciència mostra que la majoria dels fumadors adults comencen a fumar durant l’adolescència”, explica l’autor principal de l’estudi Rene Arrazola.

“Els joves que comencen a fumar a una edat més primerenca són més propensos a desenvolupar a llarg termini l’addicció a la nicotina que els que comencen en edats més avançades”. “Per tant, els esforços per prevenir el consum de tabac dels joves són fonamentals per prevenir una altra generació d’adults que fumen i pateixen de mort i malalties relacionades amb el tabac”.

En tots els països de l’estudi, la menor prevalença de tabaquisme en adolescents (1,7%) es va observar a Sri Lanka. La major prevalença (35%) es va registrar a Timor Oriental.

En els homes, la prevalença més baixa de tabaquisme va ser de 2,9% a Tadjikistan i la més alta va ser de 61,4% a Timor Oriental. En les noies, la taxa més baixa (1,6%) es va registrar a Tadjikistan i la més alta (29%) a Bulgària.

En la majoria dels països, almenys la meitat dels actuals fumadors de tabac van dir que volien deixar de fumar, segons l’estudi. La proporció d’estudiants fumadors que van dir que desitjaven deixar de fumar va oscil·lar entre un mínim de 32% a Uruguai i un màxim de 90% a Filipines.

“Em va sorprendre veure que la majoria dels països estaven entre el 10% i el 20%. Jo hauria pensat que les xifres serien més altes, però són similars o lleugerament més altes que les taxes en els Estats Units, que estan al voltant del 10% al 15% “, comenta el Dr. Maher Karam-Hage, director mèdic associat del programa de tractament del tabac a MD Anderson Cancer Center a Houston, Texas.

“Una varietat de polítiques a nivell de país pot influir si els joves adolescents fumen”. Explica Karam-Hage, qui no va participar en l’estudi. “Els valors i normes culturals en els seus països individuals són els més crítics, seguit pels factors econòmics (preus i impostos), restriccions d’edat i polítiques com la prohibició de fumar en llocs públics”

Estudi: Current Tobacco Smoking and Desire to Quit Smoking Among Students Aged 13-15 Years – Global Youth Tobacco Survey, 61 Countries, 2012-2015

Font de la notícia: Reuters

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.