El Convenio Marco de la OMS para el Control del Tabaco a revisión. Dr. Jordi Roig Cutillas
El Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac a revisió. Què s’ha aconseguit des de la seva aprovació?
25 maig, 2017
tabaquismo jovenes dr jordi roig cutillas
Més del 10 per cent dels més joves en el món són fumadors.
20 juny, 2017

L’hàbit de fumar mata 6 milions de persones a l’any.

diamundialsintabaco dr jordi roig cutillas

En el 2015, el tabaquisme va ser la causa d’una de cada 10 morts al món, matant més de 6 milions de persones, amb una pèrdua global de gairebé 150 milions d’anys de vida ajustats per discapacitat.

Al llarg de la història, la humanitat s’ha vist assolada per epidèmies de malalties contagioses que gràcies a la medicina i les polítiques públiques, en diferents graus, ha estat capaç de controlar.

Higiene, vacunació, xarxes pels mosquits i antibiòtics són alguns dels avenços que han ajudat a reduir de forma substancial la incidència i la mortalitat de malalties contagioses com ara el còlera, la disenteria, la verola, el VIH i la tuberculosi, entre moltes altres.

Ara és urgentment necessari aconseguir el mateix èxit amb les malalties no contagioses que han dominat la salut dels països rics durant el darrer segle, i que ara s’estan convertint en càrregues importants en els països amb ingressos mitjans i baixos.

Això és especialment cert pel que fa a l’epidèmia del càncer de pulmó, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), les malalties cardiovasculars i altres malalties causades pel tabaquisme.

Un estudi recentment publicat a la revista The Lancet, afegeix detalls quantitatius a una ja extensa literatura internacional sobre l’impacte en la salut de l’epidèmia mundial de tabac, proporcionant estimacions globals de mort i discapacitat causades pel tabaquisme a escala nacional.

Els resultats són esgarrifosos. En el 2015, el tabaquisme va ser la causa d’una de cada 10 morts al món, matant més de 6 milions de persones, amb una pèrdua global de gairebé 150 milions d’anys de vida ajustats per discapacitat.

La prevalença del tabaquisme i la consegüent morbiditat i mortalitat estan disminuint en la majoria de països rics, però no en tots. Això sí, la futura mortalitat en els països d’ingressos mitjans i baixos serà probablement enorme. En tot el món, es calcula que un de cada quatre homes i un total de 933 milions de persones són fumadors diaris, i el 80% d’aquests fumadors viuen en aquests darrers països. Doncs d’aquests 933 milions, la meitat segons les previsions morirà prematurament almenys que renunciïn al tabac.

Actualment, el consum de tabac segueix sent baixa en països d’ingressos baixos i mitjans, però per l’experiència passada en els països rics, és només qüestió de temps abans que els homes i dones en tots els països adquireixin l’hàbit de fumar, i al degut temps, morin de càncer de pulmó, MPOC i altres malalties causades pel tabac, com ha succeït en el primer món.

La responsabilitat d’aquest desastre global de salut pública recau principalment en les empreses tabaqueres transnacionals, les quals clarament valoren la vida humana de manera molt diferent que la major part de la resta de la humanitat. Per exemple, l’informe anual de la British American Tobacco, històricament la tabaquera més global de les empreses transnacionals, detalla amb orgull la seva diversitat geogràfica, els forts guanys, la gran quota de mercat i el seu lideratge en 55 països. En el 2016, aquesta empresa va vendre 665 mil milions de cigarretes i va tenir uns beneficis de 5,9 mil milions d’euros.

La lluita contra el gran pes i la influència d’aquests gegants comercials com ara la British American Tobaco requereix de recursos humans, governabilitat, experiència i suport financer que pocs països disposen, i encara menys els països amb menys recursos.

El Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac proporciona una guia de polítiques eficaces de control del tabac, incloent impostos, prohibicions publicitàries, polítiques antitabac i la protecció contra els interessos creats per la industria tabaquera. Però en la major part del món, traduir aquesta guia en lleis i polítiques efectives, no sembla que hagi d’arribar aviat.

Com en molts països rics, la legislació antitabàquica massa sovint s’encalla en el procediment i es demora o d’una altra manera es soscava degut la mala interpretació de la ciència que fa la indústria tabaquera, la por a com es veuran afectats els ingressos tributaris, les amenaces amb accions legals, i en alguns països, per la dependència al cultiu del tabac i els conflictes d’interessos.

La persistència del tabaquisme en els països que primer es van veure afectats per aquesta epidèmia reflecteix primerament dècades de fracàs en reconèixer el tabac com un problema de salut pública i en segon lloc la necessitat d’implementar les polítiques promogudes pel Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac.

Avui en dia, l’epidèmia del tabaquisme s’està exportant del primer món als països d’ingressos mitjans i baixos, passant desapercebuda darrere prioritats aparentment més immediates, com ara l’ocupació i l’economia. L’epidèmia de morts pel tabac seguirà inexorable fins que tot el món no reconegui que el control del tabac ha de ser una prioritat immediata.

Font: Death, disease, and tobacco. John Britton. Uk Centre for Tobacco and Alcohol Studies. The Lancet.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.