diamundialsintabaco dr jordi roig cutillas
L’hàbit de fumar mata 6 milions de persones a l’any.
31 maig, 2017

El Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac a revisió. Què s’ha aconseguit des de la seva aprovació?

El Convenio Marco de la OMS para el Control del Tabaco a revisión. Dr. Jordi Roig Cutillas

El tractat mundial per al control del tabac ha reduït les taxes de tabaquisme en la seva primera dècada, però cal seguir treballant.

Malgrat el progrés mundial en la reducció del tabaquisme des que el Conveni Marc de l’Organització Mundial de la Salut per al Control del Tabac (OMS-CMCT) va entrar en vigor el 2005, no totes les mesures clau de reducció de la demanda s’han implementat al mateix ritme, però fer-ho podria reduir encara més el consum de tabac.

El tractat mundial per al control del tabac ha incrementat l’adopció de mesures destinades a reduir el consum del tabac a tot el món, fet que ha dut a una reducció del 2,5% en les taxes de tabaquisme mundial, segons un estudi publicat a la revista The Lancet.

El tractat obliga els 180 països signants a implementar fortes polítiques basades en l’evidència, incloent cinc mesures clau: incrementar els impostos al tabac, crear espais públics lliures de fum, etiquetar els paquets amb advertències, prohibir la publicitat i donar suport als serveis per a deixar de fumar.

L’estudi, realitzat per un equip d’investigadors del Projecte Internacional d’Avaluació de Polítiques per al Control del Tabac, amb seu a la Universitat de Waterloo al Canadà i a l’Organització Mundial de la Salut a Ginebra, assenyala que tot i que els avenços en la lluita contra l’epidèmia mundial de tabac han estat substancials, aquest progrés ha estat inferior al que exigeix el tractat.

Un dels autors, el Dr. Geoffrey Fong, de la Universitat de Waterloo, Canadà, explica: “L’estudi proporciona una forta evidència que el Tractat ha portat a un augment significatiu en la implementació de mesures per al control del tabac. A més l’estudi mostra que els objectius del Conveni per a la reducció del consum de tabac poden aconseguir-se mitjançant l’adopció de mesures dirigides a la reducció de la demanda al més alt nivell i una aplicació ferma d’aquestes mesures. El Conveni de l’OMS ha tingut èxit en la reducció del consum de tabac en països que es van comprometre a disminuir les seves taxes de tabaquisme, a un nivell molt més gran que aquells països que no ho van fer”.

L’estudi analitza les dades de l’OMS de 126 països (116 signants del conveni i 10 països que no formaren part), el seguiment de l’aplicació de les cinc principals mesures per a la reducció de la demanda de 2007 a 2014 i l’estudi de l’associació entre el nombre de mesures plenament aplicades i les taxes de tabaquisme del país de 2005 a 2015.

Aquells països que aplicaren plenament les mesures van experimentar reduccions significativament majors en les taxes de tabaquisme. En general, cada mesura addicional implementada al nivell més alt es va associar amb una reducció de les taxes de tabaquisme d’1,57 punts percentuals, el que correspon a un 7,1% menys de fumadors en 2015, en relació amb el nombre de fumadors de 2005.

De mitjana, les taxes de tabaquisme en els 126 països van baixar del 24,7% el 2005 al 22,2% el 2015 – una reducció del 2,5%. No obstant això, les tendències van variar d’un país a un altre, amb taxes de tabaquisme decreixents en 90 països, augmentant en 24 i romanent les mateixes en 12 països.

Per exemple, entre 2007 i 2014, els països del nord d’Europa i Amèrica del Sud van implementar un nombre significatiu de polítiques clau de reducció de la demanda i van experimentar grans reduccions en la prevalença del tabaquisme (7,1% i 6,8%, respectivament) entre 2005 i 2015. La regió africana va introduir molt poques d’aquestes polítiques i va experimentar increments en les taxes de tabaquisme (3,4% a l’Àfrica occidental, 12,6% a l’Àfrica central i 4,6% a l’Àfrica septentrional).

La mesura més implementades en 2014 va ser la creació de llocs lliures de fum (35 de 126 països van implementar la mesura), la qual redueix malalties i morts relacionades amb el tabaquisme, evitant d’aquesta manera l’existència de fumadors passius alhora que encoratja als fumadors a deixar de fumar. La mesura menys implementada va ser la prohibició de fer publicitat (16 de 126), que ha demostrat reduir el nombre de persones que comencen a fumar, especialment entre els joves.

En 2014, 20 països havien adoptat mesures de suport als serveis per a deixar de fumar, 32 països havien aplicat advertències sanitàries en els paquets de cigarrets i 28 països havien aplicat alts impostos al tabac, la mesura més eficaç per reduir el consum de tabac, especialment en els països d’ingressos baixos i mitjos on els fumadors són més sensibles als preus.

Des de l’entrada en vigor del tractat, diversos països han fet avenços espectaculars en els seus esforços per reduir el consum del tabac, com ara Panamà que va introduir una política completa de no fumar i una prohibició total de la publicitat, la promoció i el patrocini i va establir un potent programa d’ajuda per deixar de fumar. Nepal va introduir una prohibició completa de fumar i una prohibició completa de comercialització del tabac i més recentment va introduir les advertències gràfiques més grans del món, prenent el 90% de la part davantera i posterior dels paquets, amb fortes imatges dels danys causats pels cigarrets.

“Si bé el progrés del Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac ha estat notable, encara hi ha molts països en què la implementació del tractat ha quedat curta”, explica el Dr. Fong. “Una causa important d’això és la influència de la indústria tabaquera, particularment en països d’ingressos baixos i mitjos”.

Segons l’OMS, el consum de tabac causa gairebé sis milions de morts a l’any a tot el món. També representa una enorme càrrega per a l’economia mundial a través de l’assistència sanitària i la pèrdua de costos de productivitat de més de 1.000 milions de dòlars cada any.

Més informació sobre el Conveni: http://www.who.int/fctc/text_download/es/

Article de la revista Lancet: Implementation of key demand-reduction measures of the WHO Framework Convention on Tobacco Control and change in smoking prevalence in 126 countries: an association study.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.