Article Dr. Jordi Roig Cutillas Revista Lung
Asma induït per irritants causats per Síndrome Aerotòxica
10 maig, 2021
deixar de fumar covid
Un 2,6% de fumadors ho han deixat durant la pandèmia
22 juny, 2021

Pacients respiratoris de molt alt risc, prioritaris per rebre la vacuna

vacuna gripe jordi roig cutillas

La infecció provocada per la Covid-19 provoca símptomes respiratoris, que poden ser lleus o greus, i cada vegada són més conegudes les seqüeles respiratòries a mig i llarg termini. A més, les persones amb un historial de malalties respiratòries s’associen a una major gravetat.

Davant d’aquesta situació, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha elaborat un document per ajudar a les autoritats sanitàries en la presa de decisions sobre com actuar en la vacunació per Covid-19 en els pacients respiratoris i que a més serveixi per reduir l’impacte de la infecció.

El document, “Proposta de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) sobre la inclusió de pacients respiratoris en el grup de molt alt risc per a la vacunació Covid-19” està signant pels doctors Felipe Villar, Carme Hernández i Eusebi Chiner.

“Un punt molt important és que l’ús de les vacunes no està contraindicat en els pacients amb malalties respiratòries cròniques, pel que recomanem no retardar la vacuna ni suspendre el tractament habitual, llevat d’infecció activa o agudització de la malaltia. Les vacunes són les eines preventives més útils per el control de la pandèmia”, assegura el doctor Felipe Villar, primer autor del document.

Col·lectiu de pacients de molt alt risc

SEPAR, d’acord amb la Federació Nacional de Pacients Al·lèrgics i Respiratoris (FENAER), han elaborat el llistat de col·lectius que, amb base a evidències científiques, ha de rebre la vacunació de forma prioritària.

  • Pacients amb Malaltia Pulmonar obstructiva crònica (MPOC) sota oxigenoteràpia contínua domiciliària
  • Pacients amb dèficit d’Alfa-1-antitripsina
  • Pacients afectats amb malaltia pulmonar intersticial difusa (EPID)
  • Pacients afectats per càncer de pulmó
  • Pacients trasplantats de pulmó o en programa de trasplantament
  • Pacients afectats per hipertensió pulmonar
  • Pacients afectats per fibrosi quística
  • Pacients afectats amb bronquiectàsies lligades a immunodeficiència o amb infecció bronquial crònica
  • Pacients afectats per asma greu en tractament amb fàrmacs biològics
Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.