Asma induït per irritants causats per Síndrome Aerotòxica

Dr. Jordi Roig Cutilals yosimevacuno
#JoSíEmVacuno
25 gener, 2021
vacuna gripe jordi roig cutillas
Pacients respiratoris de molt alt risc, prioritaris per rebre la vacuna
14 juny, 2021

El Dr. Jordi Roig Cutillas, doctor en medicina i especialista en pneumologia, principal investigador mèdic a Espanya de la Síndrome Aerotòxica, acaba de publicar l’article sobre Asma induït per irritants causats per Síndrome Aerotòxica “Irritant-induced Asthma Caused by Aerotoxic Syndrome” a la revista mèdica Lung, juntament amb els doctors Christian Domingo, Jonathan Burdon y Susan Michaelis.

En l’article es reporten tres casos de tripulacions de vol que van presentar Síndrome Aerotòxica. L’objectiu de l’article és crear consciència sobre aquesta síndrome desconeguda, particularment sobre els símptomes respiratoris, i demana la implementació de protocols estandarditzats per al seu maneig.

Resum de l’estudi

  • Objectiu: Sèrie de casos sobre les característiques respiratòries de la Síndrome Aerotòxica. El terme Síndrome Aerotòxica s’ha utilitzat per a descriure l’espectre de manifestacions clíniques després d’esdeveniments de fum d’aeronaus. Entre aquestes manifestacions, els símptomes neurològics i respiratoris són els més freqüents.
  • Mètodes: Es presenten tres casos de Síndrome Aerotòxica amb característiques respiratòries rellevants.
  • Resultats: La tos i la dificultat respiratòria durant 6-12 mesos van ser els símptomes predominants en els dos primers casos. El primer cas també va desenvolupar símptomes neurològics que afectaven el seu sistema nerviós central. En el tercer cas, el pacient es va queixar durant nou anys d’una tos insuportable desencadenada per les olors i una varietat d’irritants d’interior i exterior, entre altres símptomes de sensibilitat química múltiple. En els tres casos, els símptomes respiratoris es van resoldre després d’un tractament adequat.
  • Conclusió: El nostre informe pretén conscienciar sobre la Síndrome Aerotòxica i reclamar accions per a millorar el maneig dels pacients que pateixen aquesta síndrome.

Llegir l’article complet

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.