Els probiòtics poden prevenir la sèpsia en els nadons

Las infecciones respiratorias aumentan el riesgo de asma en los niño
Les infeccions respiratòries augmenten el risc d’asma en els nens.
23 octubre, 2017

Un equip d’investigadors ha determinat que una barreja especial de bacteris en el cos redueix la incidència de la sèpsia als nens a l’Índia en un 40 per cent.

El doctor Pinaki Panigrahi, professor d’epidemiologia i pediatria al Centre per a la Salut Global i el Desenvolupament dels Estats Units, i els seus col·legues en el Col·legi de Salut Pública, va dirigir l’equip de recerca internacional. Els resultats reflecteixen la culminació de 15 anys d’investigació i podrien tenir un impacte significatiu sobre la salut infantil a tot el món.

La barreja especial inclou un probiòtic anomenat Lactobacillus plantarum ATCC-202.195 combinat amb fructooligosacàrids (FOS), una preparació oral simbiòtica desenvolupada pel Dr. Panigrahi.

Els probiòtics són bacteris vius i llevats que són bons per a la salut, especialment per al sistema digestiu. Els sinbióticos són combinacions de probiòtics i suplements de FOS que promouen el creixement i sostenen la colonització dels probiòtics. Els FOS, que es troben a la llet materna i en plantes com la ceba, la xicoira, l’all, els espàrrecs, el plàtan, la carxofa i d’altres, són l’aliment dels bacteris probiòtics.

La sèpsia succeeix quan el cos té una aclaparadora resposta immunitària a una infecció bacteriana. Les substàncies químiques alliberades a la sang per combatre la infecció desencadenen una inflamació generalitzada, que condueix a la formació de coàguls de sang i la filtració de vasos sanguinis. Això causa un pobre flux sanguini, i es priva als òrgans de nutrients i oxigen. En els casos més seriosos, un o més òrgans poden fallar. En el pitjor dels casos, la pressió arterial baixa i el cor es debilita, fet que porta a un xoc sèptic.

S’estima que el 40 per cent dels pacients amb sèpsia greu als països en vies de desenvolupament no sobreviuen. Quan s’inclouen nens i adults, el cost d’hospitalització per al tractament de pacients amb sèpsia als hospitals dels Estats Units és de gairebé 24 milions de dòlars cada any.

“Aquest és el major assaig clínic de probiòtics en nadons finançat pels Instituts Nacionals de Salut”, diu el Dr. Panigrahi. L’equip va estudiar a més de 4.500 nounats de 149 aldees a la província índia de Odisha i els va seguir durant els seus primers 60 dies, el període més crític que és quan emmalalteixen i moren.

Durant els primers dies de vida, els nadons van rebre la preparació oral durant set dies.

Els resultats de l’estudi aleatoritzat, de doble cec i controlat amb placebo van demostrar que la sèpsia i les morts en els dos primers mesos de vida es van reduir en un 40 per cent, més del doble de la reducció prevista del 20 per cent. El tractament simbiòtic també va disminuir les infeccions del tracte respiratori.

La fórmula probiòtica podria ser una “vacuna de sèpsia oral molt barata”, explica el Dr. Panigrahi.

Pocs assajos sobre l’ús de probiòtics per prevenir la sèpsia s’han centrat en els nadons, els quals tenen el sistema immune més feble i el sistema digestiu menys complex, fet que permetria que el probiòtic creixés.

Que segueix?

La salut d’un país es mesura per la seva mortalitat infantil.

L’Índia té una de les taxes més altes de mortalitat infantil al món. D’un milió de nadons que moren en néixer a tot el món, l’Índia representa 700.000 morts d’aquest tipus, segons UNICEF. Per cada 1.000 nascuts vius a l’Índia moren 40 nadons.

En comparació, la taxa de mortalitat infantil a Sri Lanka, Nepal i Bangladesh és de 9, 29 i 33 respectivament, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El Dr Panigrahi vol baixar aquests números i els resultats del seu estudi són un important primer pas.

“Aquest estudi ha de ser replicat en diferents països i en diferents circumstàncies. Vam mantenir controls estrictes sobre l’administració del simbiòtic i vam portar a terme un seguiment rigorós que no estarà disponible a la vida real”, va dir.

“Hem d’esbrinar per què les infeccions respiratòries van disminuir. Com afecta aquest tractament als pulmons?”

El sistema digestiu és el major sistema immunològic en el cos, explica el Dr. Panigrahi. “Si el desmuntes i dissemines les vellositats -petits filaments semblants als dits que s’estenen fins a l’intestí prim- cobriria una pista de tennis, i està plena de linfocits. Així que si es vol estimular la immunitat del cos, s’ha d’anar a l’intestí.”

Sobre la sèpsia

També coneguda com “infecció de la sang”, la sèpsia és un problema de salut global més freqüent que l’atac al cor i mata més persones que qualsevol càncer. En els països menys desenvolupats, és una de les principals causes de mort.

En els països en vies de desenvolupament, la sèpsia representa el 40 per cent de totes les morts de nadons i més de 100.000 dones a l’any contrauen sèpsia durant l’embaràs i el part.

Notícia original: ScienceDaily

Article original: A randomized synbiotic trial to prevent sepsis among infants in rural India. Nature, 2017

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.