Les morts per grip en la tercera edat poden reduir-se amb la vacunació anual

Un estudi espanyol suggereix que les persones de la tercera edat que es vacunen contra la grip tots els anys tenen menys probabilitats de ser ingressades de gravetat o morir per grip que aquells que es vacunen només de forma esporàdica.

Els investigadors van analitzar l’efecte de la vacunació anual contra la grip en les admissions hospitalàries o les morts relacionades amb la grip en persones de 65 anys o més admeses en 20 hospitals espanyols.

Segons l’estudi, en comparació amb les persones que no es van vacunar durant la temporada actual de grip o les tres temporades anteriors, vacunar-se en la temporada actual i almenys una temporada anterior va ser un 31% més efectiu per prevenir l’hospitalització per casos no greus de grip.

La vacunació en la temporada actual i almenys una temporada anterior també va ser efectiva en un 74% per prevenir l’ingrés a unitats de cures intensives (UCI) deguts a la grip i un 70% d’efectivitat en la prevenció de morts per la grip.

Però sembla que haver rebut la vacuna només en la temporada actual no va reduir el risc de ser hospitalitzat per grip severa, informen els investigadors en el Canadian Medical Association Journal.

“Aquests resultats mostren la importància de la vacunació anual per prevenir la grip severa en la població de més edat”, explica l’autor principal de l’estudi, el Dr. Jesús Castilla, de l’Institut de Salut Pública de Navarra i de la Xarxa Espanyola d’Epidemiologia i Salut Pública a Pamplona.

“Si bé l’estudi no va explorar perquè només un any de vacunació no semblava aturar els casos greus de grip, és possible que les persones grans no obtinguessin suficient protecció amb una sola dosi de la vacuna perquè tenen una resposta immunitària més feble a causa de problemes crònics de salut”, diu Castilla.

“La vacunació repetida actua com un reforç per a la resposta immunitària i sembla incrementar la protecció”, segueix Castella.

L’estudi va incloure 728 pacients hospitalitzats amb casos confirmats de grip en les temporades de grip 2013-2014 i 2014-2015.

Els investigadors van comparar 130 pacients hospitalitzats amb grip severa amb un grup de control de 333 persones similars hospitalitzades per altres motius. També es van comparar 598 pacients hospitalitzats amb casos de grip més lleu amb un grup de control de 1.493 persones hospitalitzades per altres motius.

L’estudi va trobar que, entre els pacients ingressats amb grip, la vacunació en l’actual temporada i qualsevol temporada de grip anterior reduïa el risc de resultats greu en un 55%.

Una limitació de l’estudi és la possibilitat que els pacients ancians fràgils tinguin menys probabilitats de ser vacunats i més probabilitats de tenir malalties més greus, assenyalen els autors. També podria haver-hi altres diferències desconegudes en el comportament o l’estat de salut de les persones que es vacunen regularment i les que no ho fan.

Els resultats també poden ser diferents en altres països o en diferents temporades de grip, i l’efectivitat de la vacuna contra les soques circulants de grip varia d’un any a un altre.

Notícia original: Reuters

Artículo original: Repeated influenza vaccination for preventing severe and fatal influenza infection in older adults: a multicentre case–control study. Itziar Casado et al. Canadian Medical Association Journal (2018).

 

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.