Deixar de fumar podria reduir el risc de patir artritis reumatoide

Fumar va en augment entre les dones embarassades amb depressió
Fumar va en augment entre les dones embarassades amb depressió
13 octubre, 2017
jordi roig cutillas
Recuperar el son el cap de setmana augmenta el risc d’engreixar-se
25 març, 2019

Deixar de fumar podria reduir el risc de patir artritis reumatoide

fumar artritis reumatoide jordi roig cutillas

Un recent estudi nord-americà suggereix que els adults que van deixar de fumar fa dècades podrien tenir un menor risc de patir artritis reumatoide que les persones que han deixat de fumar més recentment.

Fumar s’ha relacionat des de fa molt de temps amb un major risc de patir artritis reumatoide, i deixar de fumar pot reduir aquest risc. No obstant això, el nou estudi ofereix noves evidències que els anys de deshabituació poden ser més beneficiosos que un breu temps sense fumar.

“Aquests resultats proporcionen evidència perquè aquells que tenen un major risc de patir artritis reumatoide deixin de fumar, ja que això podria retardar o fins i tot prevenir l’inici de l’artritis reumatoide”, explica l’autor principal de l’estudi, el Dr. Jeffrey Sparks, del Brigham and Women’s Hospital i de la Facultat de medicina de la Universitat de Harvard, a Boston.

A més, segons Sparks, encara que deixar de fumar és la millor manera de reduir el risc d’artritis reumatoide, reduir el consum de tabac “també hauria d’ajudar a reduir el risc”.

L’artritis reumatoide és un trastorn immunològic que causa inflor debilitant i dolor en les articulacions. És menys comú que l’osteoartritis, que succeeix quan el cartílag en els extrems dels ossos es desgasta amb el temps.

Sparks i altres van examinar fins a 38 anys de dades sobre més de 230.000 dones, entre elles 1.528 que havien desenvolupat artritis reumatoide.

En comparació amb aquelles dones que mai van fumar, les fumadores actuals tenien un 47 per cent més de probabilitats de desenvolupar artritis reumatoide, informen els investigadors a la revista Arthritis Care and Research.

Alhora, les fumadors actuals eren un 67 per cent més propenses a desenvolupar artritis reumatoide “seropositiva”, és a dir, quan els pacients tenen anticossos en la sang que ajuden a identificar la malaltia.

Els pacients amb artritis reumatoide seropositiva tendeixen a tenir una evolució més severa de la malaltia amb més deformitats articulars, discapacitat i inflamació fora de les articulacions.

En comparació amb les dones que havien deixat de fumar en els últims cinc anys, les que havien deixat de fumar fa almenys tres dècades tenien un 37 per cent menys de probabilitats de desenvolupar artritis reumatoide seropositiva.

El present estudi no es va dissenyar com un experiment controlat per provar si fumar podria causar artritis reumatoide o de quina manera. Tampoc va ser dissenyat per mostrar si deixar de fumar podia prevenir l’artritis reumatoide.

Les dones de l’estudi eren predominantment blanques i tenien un bon nivell educatiu, i és possible que els resultats siguin diferents per a altres grups de persones, assenyalen els autors de l’estudi. A més, només s’avaluava el consum de tabac cada dos anys, i és possible que l’estudi no tingués en compte alguns canvis en els hàbits de consum de tabac que van ocórrer entre una i altra avaluació.

Però els resultats haurien de donar als fumadors una altra raó per deixar de fumar, asssenyala el Dr. Kaleb Michaud, investigador del Centre Mèdic de la Universitat de Nebraska a Omaha. “S’observa una clara dependència entre la quantitat acumulada de cigarrets i els riscos d’artritis reumatoide en el futur”, assegura Michaud.

“Hi ha poca evidència que deixar de fumar pugui revertir l’artritis reumatoide; segueix sent incurable i una font crònica de dolor i sofriment per a moltes persones”, ha afegit Michaud. “Però els fumadors actuals podrien almenys reduir aquest risc si fumessin cada vegada menys cigarrets.”

Notícia original: Reuters
Font: Arthritis Care & Research

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.