El diagnòstic de càncer de pulmó augmenta el risc de suïcidi en un 420%.

blat gos detecta cancer de pulmo
Blat, el gos que olora el càncer de pulmó.
4 agost, 2017

El diagnòstic de càncer de pulmó augmenta el risc de suïcidi en un 420%.

risc suicidi cancer jordi roig cutillas

Segons un estudi presentat a l’American Thoracic Society International Conference els pacients amb càncer de pulmó tenen quatre vegades més probabilitats que la població general de cometre suïcidi.

Els resultats mostren que el diagnòstic de càncer de pulmó augmenta el risc de suïcidi molt més que altres tipus de càncer.
“Volíem veure quin és l’impacte d’un dels esdeveniments més estressants en la vida dels pacients”, explica en un comunicat de premsa Mohamed Rahouma, metge al NewYork-Presbyterian Hospital. “La majoria dels metges no pensen en el risc de suïcidi en els pacients amb càncer. Amb aquest estudi espero que això canviï, en fer-nos més conscients del major risc de suïcidi, perquè no passi aquesta catàstrofe en la cura dels nostres pacients” .

Els investigadors reuniren dades de 3,6 milions de pacients inclosos a la base de dades SEER, el Programa nord-americà de Vigilància, Epidemiologia i Resultats Finals de l’Institut Nacional del Càncer (NCI).

Els investigadors avaluaren la taxa de mortalitat per suïcidi per a tots els tipus de càncer combinats, així com els càncers de pulmó, pròstata, mama i còlon individualment.

Rahouma i els seus col·legues identificaren 6.661 suïcidis associats amb diagnòstics de càncer durant un període de 40 anys. Els pacients amb qualsevol tipus de càncer tingueren una taxa de suïcidis un 60% superior a la de la població general.

Quan els investigadors van avaluar el risc de suïcidi entre els quatre tipus de càncer més comuns individualment, van determinar que el càncer de pulmó s’associa amb un augment del 420% en el risc de suïcidi en comparació amb la població general. Altres tumors malignes amb major efecte en el risc de suïcidi són el càncer de còlon (augment del 42%), càncer de mama (augment del 20%) i càncer de pròstata (augment del 20%).

“Encara que l’assessorament sobre el diagnòstic del càncer és una pràctica establerta, especialment si un pacient sembla deprimit, la derivació per al suport psicològic i l’assessorament en curs normalment no passa”, explica Rahouma. “Això representa una oportunitat perduda per ajudar els pacients amb un diagnòstic devastador”.

Notícia original: Lung cancer diagnosi increases suïcidi risk by 420%

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.