Més del 60% de persones que proven el tabac es converteixen en fumadors diaris

fumadores-ocasionales-muerte-prematura
El mite de fumar poc: Els fumadors ocasionals tenen fins a un 87% més de risc de morir prematurament
14 desembre, 2016

Més del 60% de persones que proven el tabac es converteixen en fumadors diaris

Tabaquisme jordi roig cutillas pneumoleg

Almenys tres de cada cinc persones que experimenten amb una cigarreta acaben convertint-se en fumadors diaris en algun moment, segons troba un estudi recent.

Investigadors del Regne Unit van analitzar les respostes de 215.000 persones en vuit enquestes realitzades al Regne Unit, els Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda que es van incloure a Global Health Data Exchange, un catàleg que reuneix una àmplia diversitat de dades del sector salut.

De les respostes se n’extreu que una mica més del 60% havia provat un cigarret, i d’entre ells, gairebé el 69% van informar que s’havien convertit en fumadors diaris.

“Aquesta és la primera vegada que la gran capacitat d’addicció dels cigarrets pot establir-se amb un conjunt tan gran de dades”, explica Peter Hajek, professor de psicologia clínica i director de la Unitat d’Investigació de Dependència del Tabac de la Universitat Queen Mary de Londres, que va dirigir la investigació.

“En el desenvolupament de qualsevol comportament addictiu, el pas de l’experimentació a la pràctica diària és una fita important, ja que implica que una activitat recreativa s’està convertint en una necessitat compulsiva”, afegeix Hajek.

A mesura que es van incloure i van analitzar diferents enquestes, amb diferents mètodes i estils, els investigadors van observar que el percentatge de persones que es converteixen en fumadors regulars es troba entre el 60% i el 76.9%.

Hajek ha afegit que aquesta alta “taxa de conversió” al tabaquisme destaca la importància d’evitar que les persones provin els cigarrets en primer lloc i que part de la reducció del nombre fumadors en anys més recents probablement es vegi afavorida per un menor nombre d’adolescents que s’iniciïn en l’hàbit.

Gairebé nou de cada 10 fumadors de cigarrets als Estats Units van provar per primera vegada el tabac abans dels 18 anys, segons el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties d’Estats Units.

Les dades del Servei Nacional de Salut d’Anglaterra de 2016 van trobar que el 19% dels nens d’11 a 15 anys havien fumat alguna vegada.

La tendència en els Estats Units ha disminuït en els darrers anys, amb el 8% dels estudiants de secundària que van informar el 2016 que havien fumat algun cigarret en els últims 30 dies, enfront de gairebé el 16% el 2011.

Deborah Arnott, directora executiva l’ONG Acció contra el Tabaquisme i la Salut, explica que aquesta investigació “Posa de manifest els riscos que corren els nens quan entren en una vida d’addicció en experimentar amb el tabaquisme… I és que dos terços dels fumadors adults van començar a fumar per primera vegada en la seva infantesa.

Notícia original: CNN

Article original: What proportion of People Who Try One Cigarette Become Daily Smokers? A Meta-Analysis of Representative Surveys.
Max Birge, MChem, MBBS Stephen Duffy, PhD Joanna Astrid Miler, PhD Peter Hajek, PhD
Nicotine & Tobacco Research

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.