mindfulness superacion charles krauthammer
La lliçó de Charles Krauthammer
13 gener, 2017
Jon Kabat-Zinn. Flickr

Jon Kabat-Zinn. Flickr

Mindfulness per aprendre a fer front a les adversitats de la vida.

Fa ja força anys vaig patir un càncer de pell. Com que sóc metge sabia que el pronòstic del tipus de tumor que tenia és molt bo quan el diagnòstic és precoç, com era el meu cas. La realitat va ser que una primera intervenció quirúrgica no va ser suficient i em vaig haver de sotmetre a una segona resecció més àmplia.

A partir d’aquell moment no podia deixar d’observar la meva pell tan sovint com m’era possible cercant qualsevol anomalia cutània. Qualsevol mirall d’un ascensor, aparador, consulta, etc., eren vàlids per la meva preocupació obsessiva. Tanmateix fugia de la llum del sol tant com m’era possible i sempre anava pel carrer amb barret. De forma accidental en aquella època vaig tenir ocasió d’assabentar-me de l’existència del “mindfulness”.

L’aprenentatge d’aquesta ciència em va permetre tornar a una vida normal i deixar enrere la meva fase de rat penat! Tornava a fer una vida normal amb la precaució de posar-me sempre cada dia al matí una crema d’alta protecció solar en totes les zones de pell exposades a la llum solar.

Mindfulness pot ser traduït com a consciència o atenció plenes i així ho veuran reflectit en els nombrosos articles o programes que en els darrers anys poden llegir o escoltar en diversos mitjans de comunicació. Al meu entendre aquesta definició és correcta però incompleta: es tracta de consciència plena, sí, però sobretot cal que es faci des de i amb el cor! Va ser desenvolupada a Harvard, Universitat de Massachusetts, fa ja vàries dècades pel professor Jon Kabat-Zinn, un dels pioners de les investigacions mèdiques sobre les interaccions entre la ment i el cos.

Partint de principis del budisme però sense cap implicació religiosa s’aprèn tota una forma de viure la nostra existència de manera més feliç, sobretot quan ens toca enfrontar-nos a les inevitables adversitats de la vida. I no oblidem que les malalties, pròpies o dels nostres éssers estimats, són una adversitat i de vegades de les més importants! Doncs bé, avui dia podem dir que ja tenim evidència científica sòlida (com estudis de canvis en ADN, modificacions en imatges cerebrals obtingudes per ressonància nuclear magnètica) de què mindfulness aporta clars beneficis en molts aspectes de la Medicina.

“Aquí i ara” és la base més coneguda del mindfulness. És cert: l’ahir ja va passar i ningú sap amb seguretat què ens oferirà el futur. De vegades, els pitjors inferns són els imaginaris, ja que sovint mai acaben sent realitat. Aprendre a meditar és una les bases d’aquest coneixement però mindfulness és molt més que això. Dues petites mostres:

Una, que davant d’una vivència adversa, per dura que sigui, cal tenir present que allò que acceptem sempre s’acabarà transformant en el nostre interior, mentre que allò que ens resistim a abraçar persistirà. Per tant abraçar, sí, però també saber després deixar anar… Acceptació no és equivalent a resignació.

L’altra, aprenem a respondre amb serenitat a les situacions difícils: la reacció immediata, sovint basada en la ira i la improvisació merament intuïtives, sense pensar bé el què fem, respon a l’herència genètica d’èpoques que ja no són les nostres, en les quals els perills continus que afrontava l’ésser humà obligaven a adoptar aquesta actitud per sobreviure. Aquest interval de temps que els humans podem aprendre a posar entre el què ens passa i la nostra resposta meditada és una eina poderosa que ens permetrà respondre adequadament i amb saviesa als successius reptes de la vida.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.