Libro-Mindfulness
Maternalmente: Mindfulness para un embarazo y crianza conscientes
10 setembre, 2021
vacunacion embarazadas
La vacuna COVID-19 durant l’embaràs confereix alts nivells d’anticossos als nadons
5 octubre, 2021

Cumbre Vieja, el volcà de la Palma que va entrar en erupció el passat 19 de setembre ha destruït centenars d’habitatges i ha obligat a evacuar milers de persones de casa seva. Des que va entrar en erupció, ha alliberat gasos a l’atmosfera, formant l’anomenat “smog volcànic” o “boirum volcànic”. Aquest tipus de boirum pot irritar els pulmons i agreujar problemes existents en el cas de pacients respiratoris.

El volcà allibera a l’aire columnes de cendra, pols, diòxid de sofre, monòxid de carboni i altres gasos. Els experts de l’Instituto volcanológico de Canarias (Involcan) calculen que Cumbre Vieja emet diàriament 10.000 tones de diòxid de sofre, el més nociu de tots els gasos.

Cendres i gasos del volcà

Quan els gasos reaccionen amb l’oxigen, la humitat i la llum solar de l’atmosfera es forma el boirum volcànic. Inhalar aquest smog irrita els pulmons i les membranes mucoses. En altes concentracions afavoreix la infecció de les vies respiratòries i pot empitjorar malalties com l’asma, la bronquitis, l’MPOC, emfisema i qualsevol altra afecció pulmonar crònica.

Quan el magma entri en contacte amb l’aigua de la mar, a més, es crearan reaccions químiques que potenciaran l’efecte tòxic. Aquest contacte entre la lava calenta i l’aigua freda llançarà a l’ambient partícules d’àcid clorhídric, molt irritant per a les vies respiratòries.

Mesures de protecció

Nens i gent gran són les persones més susceptibles a aquests gasos. També pacients amb malalties respiratòries. Des de la Dirección General de Salud Pública del Servicio Canario de Salud insisteixen en no acostar-se al volcà per protegir-se del boirum. És important romandre a casa amb les portes i les finestres tancades. Si cal sortir, posar-se una mascareta FFP2 i usar ulleres.

Els pacients respiratoris han de prendre els seus medicaments seguint les indicacions del seu metge. No fumar, beure molts líquids i fer exercicis respiratoris en espais interiors per mantenir els pulmons saludables. En el cas de pacients respiratoris es recomana no viatjar o abandonar l’àrea on hi ha boirum volcànic per evitar complicacions.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.