Una altra condemna per amiant

drjordiroig amiant asbestosi andorra
El reglament sobre l’ús d’amiant a Andorra
14 abril, 2017
Autor de la fotografia: Jorge Franganillo
L’amiant torna a ser notícia a la ciutat de Barcelona
3 abril, 2019

Una altra condemna per amiant

amianto neumologo jordi roig cutillas

Els tribunals reconeix a una altra víctima de l’amiant i condemnen a CAF a indemnitzar a la seva família amb 174.000 euros.

El Jutjat Social Nº 1 de Donostia ha estimat parcialment la demanda de la família de JFI, que va morir a l’octubre de l’any passat a conseqüència d’un mesotelioma pleural, i condemna l’empresa CAF a indemnitzar amb 174.250,5 euros en concepte de danys i perjudicis a la família.

Tal com ha informat el sindicat Comissions Obreres J.F.I, nascut el 1944, va començar a treballar a CAF el 1958, amb 14 anys, i allí va exercir fins el 1973 com a ajustador i muntador en permanent contacte amb l’amiant.

A J.F.I li diagnostiquen un Mesotelioma bifàsic pleural maligne al juny de 2015 i el maig de 2016 se li va reconèixer la Incapacitat Permanent Absoluta derivada de Malaltia Professional. Va morir cinc mesos més tard.

Sempre segons CC.OO., CAF, importadora d’amiant almenys des de 1965, afirmà que no li constava cap informe mèdic de l’afectat, mentre els delegats de prevenció van aportar els noms de 17 companys de JFI a la feina, quinze dels quals havien mort per la mateixa causa. En els cotxes Mitsubishi la canonada es folrava amb cinta d’amiant, mentre que els vagons de la sèrie 8000 anaven recoberts d’amiant. Raó per la qual OSALAN conclou ara que és probable que J.F.I hagués estat exposat a l’amiant.

Segons un testimoni, aquests operaris manipulaven l’amiant amb total desconeixement del risc, no se’ls dotava de mascareta, no els rentaven els bussos, utilitzaven aire a pressió per netejar el lloc, no feien reconeixements mèdics ni prenien mesures de la pols a l’ambient, tal com la legislació requeria.

Font: Prevención Integral

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.