contaminacion asma
Efectes nocius de la contaminació en la salut respiratòria
4 abril, 2022
salud cardiovascular
Efectes de la Covid-19 a la salut cardiovascular
27 abril, 2022

El paper dels microbis en la formació, diagnòstic, pronòstic i tractament del càncer s’estudia des de fa segles per part de la comunitat científica. En l’actualitat, un dels punts d’innovació en l’estudi del càncer i les teràpies radica en la importància dels microbis, incloses els bacteris i els fongs. Un estudi publicat recentment en la revista Science, “The microbiome and human cancer”[i] suggereix que els bacteris i els fongs són clau en el tractament contra el càncer i que es poden manipular per a tractar les metàstasis.

Actualment s’estan realitzant assajos clínics a gran escala per a provar l’eficàcia de nous enfocaments de modulació de la microbiota. Aquests van des de modificacions dietètiques fins a la injecció intratumoral de bacteris modificats. Si es demostrés la seva seguretat i eficàcia, podrien expandir enormement l’arsenal terapèutic disponible, millorant la qualitat de vida dels pacients.

Identificació dels microbis

Els autors de l’estudi publicat en Science asseguren que caracteritzar la microbiota associada amb el càncer entre les mostres de tumors, femta i sang seria de gran utilitat per a avançar en les teràpies contra el càncer. Aquestes signatures genètiques vindrien a ser l’anàleg a l’Atles del Genoma del Càncer [ii] en la caracterització del panorama de les mutacions somàtiques del càncer.

Caracteritzar la microbiota o definir signatures genètiques ajudaria a combatre diferents tumors. Aquest mes de març de 2022, un grup de científics publica un estudi en la revista Gut [iii], una de les més prestigioses en els camps de la gastroenterologia i hepatología. Els experts identifiquen una combinació de 27 microorganismes en mostres de femta, la majoria bacteris, que podrien predir si els pacients tenen risc d’adenocarcinoma ductal pancreàtic, el càncer de pàncrees més comú. Aquesta signatura genètica podria servir com biomarcador per a definir la població de risc i si es confirma en assajos clínics, podria usar-se en el diagnòstic precoç d’aquesta mena de càncer.

Bacteris i càncer d’estómac

L’Helicobacter pylori és un bacteri molt conegut que causa gastritis, úlceres pèptiques i que pot arribar a causa càncer d’estómac. La taxa d’infecció està en augment actualment, tant als països desenvolupats com als països en vies de desenvolupament.

El gran desafiament en els tractaments contra l’Helicobacter pylori avui dia és la resistència als antibiòtics i els efectes secundaris que aquests provoquen. En aquest context, el potencial dels probiòtics per a ajudar a curar la infecció està ben documentada en estudis [iv].

En relació amb el procés de tractament amb probiòtics, no s’ha de recomanar que aquests puguin utilitzar-se com a tractament únic per a l’erradicació de l’Helicobacter pylori. No obstant això, l’ús de probiòtics com a suplement augmentaria l’erradicació, especialment en la triple teràpia, i reduiria els efectes secundaris associats amb el tractament, segons aquest estudi[v]. També serien útils en combinació amb el règim quàdruple, segons aquest metaanàlisis[vi].

[i] Sepich-Poore GD, Zitvogel L, Straussman R, Hasty J, Wargo JA, Knight R. The microbiome and human cancer. Science. 2021;371(6536):eabc4552.

[ii] Atlas del Genoma del Càncer

[iii] Kartal E, Schmidt TSB, Molina-Montes E, et al. A faecal microbiota signature with high specificity for pancreatic cancer [published online ahead of print, 2022 Mar 8]. Gut. 2022;gutjnl-2021-324755.

[iv] La evidencia respalda el uso de probióticos como coadyuvantes en terapias de erradicación del H. pylori

[v] Eslami M, Yousefi B, Kokhaei P, et al. Are probiotics useful for therapy of Helicobacter pylori diseases?. Comp Immunol Microbiol Infect Dis. 2019;64:99-108. doi:10.1016/j.cimid.2019.02.010

[vi] Shi X, Zhang J, Mo L, Shi J, Qin M, Huang X. Efficacy and safety of probiotics in eradicating Helicobacter pylori: A network meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2019;98(15):e15180. doi:10.1097/MD.0000000000015180

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.