Òmicron, nova variant del coronavirus

Gripe, resfriado y COVID-19
Virus d’hivern. Grip, refredat i Covid
3 novembre, 2021
problemas respiratorios bajo peso al nacer
La dieta mediterrània i Mindfulness durant l’embaràs redueixen el baix pes en néixer
3 gener, 2022

La variant Òmicron (B.1.1.529), descoberta a Sud-àfrica, va ser classificada per l’OMS (Organització Mundial de la Salut) com a variant preocupant el 26 de novembre passat. Es consideren preocupants les variants del coronavirus que es poden transmetre amb més facilitat, causar malalties greus o disminuir l’efectivitat de les vacunes o els tractaments existents.

A la llista de variants preocupants hi ha l’Alfa, Beta, Gamma i Delta. La Delta va ser la darrera variant inclosa a la llista. Actualment representa pràcticament tots els casos de Covid-19, és a dir, que es considera la variant majoritària.

Què se sap d’Òmicron?

Segons l’OMS, presenta un gran nombre de mutacions, algunes de les quals són preocupants. Les proves inicials indiquen que el risc de reinfecció per aquesta variant és més gran que amb altres variants preocupants i, pel que sembla, el nombre de casos que ocasiona està augmentant a tot el món.

Els experts adverteixen que caldran dues setmanes per determinar l’abast de la variant Òmicron. La bona notícia és que les proves PCR que es fan servir per diagnosticar el SARS-CoV-2 continuen detectant-la.

Òmicron i vacunes

Les vacunes probablement protegiran contra Òmicron, segons han recalcat els experts de l’OMS, però calen més estudis per determinar quin percentatge de l’efectivitat es pot reduir.

Les farmacèutiques que comercialitzen les principals vacunes ja estan treballant per adaptar-les a la nova variant Òmicron.

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha anunciat que té plans per accelerar aquesta adaptació, un procés que podria costar entre tres i quatre mesos.

Símptomes d’Òmicron

Els símptomes principals serien mal de cap, febre de vegades alta, taquicàrdia, cansament i dolor muscular. Hi ha dos símptomes que Òmicron no comparteix amb altres variants i que poden ajudar a diferenciar-la. Serien la pèrdua d’olfacte i el gust i la tos. La variant Òmicron no presenta aquests símptomes, només picor de coll.

La doctora Angeline Coetzee, de l’Associació Mèdica de Sud-àfrica, una de les primeres a tractar els pacients infectats per la nova variant, va declarar que els símptomes són lleus. No obstant això, cal continuar estudiant aquesta variant. La situació podria ser diferent en persones amb més risc.

Òmicron Espanya

La incidència acumulada, el 9 de desembre del 2021, a Espanya se situa en els 290 casos per cada 100.000 habitants i són onze els casos confirmats de la variant Òmicron. Tot i que aquests casos s’han detectat ara, la troballa d’Òmicron en aigües residuals a Catalunya indica que la variant podria ser a Espanya des de fa un parell de setmanes.

Davant la nova situació, el Ministeri de Sanitat ha modificat el protocol Covid-19. Els contactes de positius confirmats o no d’aquesta nova variant hauran de guardar-ne quarantena, encara que tinguin la pauta completa de vacunació.

Des del 2 de desembre fins al 15 de desembre, el Ministeri de Sanitat també ha implementat restriccions als vols d’entrada a Espanya procedents de Sud-àfrica. Aquesta mesura ha estat adoptada també per altres països com el Regne Unit, Israel, Canadà o Estats Units.

Mesures de prevenció

Els experts insisteixen a continuar duent a terme les mesures de protecció contra la Covid-19 per protegir-nos. Reduir la interacció social, posar-se la màscara (també a l’exterior quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat d’un metre i mig), rentar-se les mans amb freqüència i ventilar.

Fonts de información

WHO

Clasificación de la variante ómicron (B.1.1.529) del SARS-CoV-2 como variante preocupante.

26/11/2021

https://www.who.int/es/news/item/26-11-2021-classification-of-omicron-(b.1.1.529)-sars-cov-2-variant-of-concern

The New York Times. 26/11/2021

New Virus Variant Stokes Concern but Vaccines Still Likely to Work

https://www.nytimes.com/2021/11/26/health/omicron-variant-vaccines.html?smid=em-share

El Médico Interactivo. 30/11/2021

Ómicron, nueva variante del coronavirus

https://elmedicointeractivo.com/omicron-nueva-variante-del-coronavirus/

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.