Mindfulness medicina Jordi Roig Cutillas
Mindfulness en Medicina – Part 1
31 agost, 2021
omicron covid
Òmicron, nova variant del coronavirus
9 desembre, 2021

Des de finals de setembre i principis d’octubre, el virus de la grip ha començat a circular entre la població. La seva aparició s’ha donat aquesta temporada abans del que es preveia, en comparació amb anys anteriors. Això ha succeït a Espanya, i també a Europa i els Estats Units.

L’any passat, l’ús massiu de màscares, la neteja de mans i la distància social van fer que baixés la incidència de virus respiratoris com la grip o el virus respiratori sincitial (VRS).

Enguany es preveu un augment de casos de grip degut a la relaxació de les mesures preventives contra la COVID-19. Com l’any passat, coincidirà la pandèmia per coronavirus i l’epidèmia de grip i augmentaran les complicacions en els grups de risc pels quals totes dues malalties poden ser perjudicials.

Vacunació contra la grip

La vacuna és la millor manera de prevenir formes greus de la grip. En la temporada 2019-2020, els centres d’atenció primària espanyols van diagnosticar 619.000 casos de grip. S’estima que 27.000 persones van haver de ser hospitalitzades degut a la malaltia, 1.800 van ingressar a la UCI i es van produir 3.900 defuncions. Aquestes xifres demostren l’impacte i la severitat de la malaltia, que s’han vist reduïdes per l’impacte positiu de les vacunes, que es calcula que van evitar un 26% d’hospitalitzacions, un 40% d’ingressos en UCI i 37% de morts atribuïbles a aquest virus1.

A Espanya estan autoritzades tant vacunes inactivades com atenuades. Contenen tres o quatre soques de virus de la grip (dues de tipus A i una o dues de tipus B, respectivament) i incorporen els virus que, amb major probabilitat, circulen en cada temporada epidèmica, segons estimacions realitzades des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Haig de vacunar-me?

Es recomana la vacunació en els següents grups de persones:

 • Majors de 65 anys.
 • Embarassades
 • Menors entre els sis mesos i els dos anys amb antecedents de prematuritat.
 • Persones entre 6 i 65 anys amb alt risc de complicacions derivades de la grip, entre els quals es troben: malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, incloent displàsia broncopulmonar, fibrosi quística i asma, diabetis, malaltia renal crònica i síndrome nefròtica, malaltia hepàtica crònica, incloent alcoholisme crònic, malalties neuromusculars greus, immunosupressió i altres factors.
 • Persones que puguin transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions: convivents, cuidadors.
 • Personal sanitari i sociosanitari, així com determinats grups considerats essencials.

La vacuna de la grip es pot administrar amb altres vacunes, en llocs anatòmics diferents, inclosa la vacuna contra la COVID-19. Aquests dies, els mitjans de comunicació han mostrat com algunes persones estan rebent doble dosis, la de la grip i la tercera de la COVID-19.

Protegeix la vacuna de la grip contra la COVID-19?

La vacuna contra la grip pot proporcionar una protecció vital contra la COVID-19, segons conclou una recerca2 presentada en el Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ECCMID). L’equip va examinar els registres mèdics electrònics de més de 70 milions de pacients de països com els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Singapur.

L’anàlisi va revelar que les persones que no havien rebut la vacuna de la grip tenien una probabilitat major (fins a un 20% més) d’ingressar a la UCI. També eren més propenses a visitar Emergències (58% de probabilitat), a desenvolupar sèpsia (45% de probabilitat), a tenir un accident cerebrovascular (fins a un 58% més de probabilitat) i una trombosi venosa profunda (fins a 40% més probable).

No se sap exactament com la vacuna contra la grip ofereix protecció contra la COVID-19, però la majoria de les teories se centren en que estimula el sistema immunològic. Els autors de l’estudi conclouen que la vacuna contra la grip pot beneficiar a les persones que dubten a rebre la vacuna de la COVID-19, però que aquesta no substitueix a la vacuna contra la COVID-19.

Hàbits saludables per a protegir-se dels virus

A més de la vacunació, els hàbits de salut com evitar ara el contacte amb malalts, cobrir-se la boca en tossir i rentar-se les mans amb freqüència poden ajudar a aturar la propagació de gèrmens i prevenir malalties respiratòries.

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) proposen una sèrie de mesures per a protegir-se i protegir altres persones:

 1. Evitar el contacte pròxim amb persones malaltes. Si estem malalts, mantenir la distància per evitar contagiar a altres persones.
 2. Quedar-se a casa si un està malalt.
 3. Cobrir-se nas i boca amb un mocador al tossir o esternudar.
 4. Rentar-se les mans amb freqüència. Si no hi ha aigua o sabó, usar gel o netejador a base d’alcohol.
 5. Evitar tocar-se els ulls, el nas o la boca.
 6. Practicar bons hàbits de salut: netejar i desinfectar les superfícies de contacte més comunes a la llar, al treball o a l’escola, especialment quan algú està malalt. Dormir bé, mantenir-se actiu físicament, controlar l’estrès, beure molt de líquid i menjar aliments nutritius.

Diferenciar grip, refredat i COVID-19

Els símptomes típics dels refredats respiratoris són la congestió nasal, la mucositat i els esternuts, sent el mal de coll el primer símptoma que apareix.

La febre, la tos i la pèrdua d’olfacte i gust són símptomes comuns en grip i covid-19, no obstant això, la fatiga, el mal de coll, de cap i muscular apareixen menys en la COVID-19. La dificultat respiratòria sembla ser més freqüent en la COVID-19, sent la febre el primer símptoma que apareix.

En el cas de la grip, els símptomes distintius són la congestió nasal i la mucositat, apareixent primer la tos.

Virus de l’hivern en nens

A més dels virus respiratoris dels refredats, la grip i la COVID-19, també preocupa el virus respiratori sincitial (VRS). Aquest virus és una de les principals causes de malalties respiratòries en els nens petits, principalment bronquiolitis o pneumònia. Aquest virus infecta als pulmons i les vies respiratòries.

Durant l’any passat, a causa de les mesures higièniques per a prevenir el coronavirus, la incidència del VRS, igual que el de la grip, va ser menor. Ara, després d’un pic registrat el mes de juny passat, s’espera que emergeixi com cada any.

La majoria dels casos d’infecció pel VRS són lleus i no requereixen tractament. No obstant això, les infeccions per aquest virus poden ser greus en els nadons. Alguns d’ells poden requerir ingrés hospitalari.

Covid-19, una infecció estacional?

Un estudi3 liderat per ISGlobal proporciona evidència sòlida que la COVID-19 és una infecció estacional associada a la temperatura i humitat baixa, similar a la grip. Els resultats, publicats a Nature Computational Science també subratllen la considerable contribució de la transmissió per aerosols i la necessitat d’adoptar mesures que promoguin la “higiene de l’aire”. Per aquest motiu és important la ventilació i la desinfecció de l’aire.

1. Infografia Grip i vacuna. Instituto de Salud Carlos III

2. Taghioff SM, Slavin BR, Holton T, Singh D. Examining the potential benefits of the influenza vaccine against SARS-CoV-2: A retrospective cohort analysis of 74,754 patients. PLOS ONE 16(8): e0255541.

3. Fontal, A., Bouma, M.J., San-José, A. et al. Climatic signatures in the different COVID-19 pandemic waves across both hemispheres. Nat Comput Sci 1, 655–665 (2021).

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.