Platges sense fum a Espanya

alergia al polvo
Pacients amb MPOC i exposició a la pols
20 juny, 2022
vacunacion embarazadas
L’EMA revisarà la vacuna de Moderna adaptada a Òmicron
18 juliol, 2022

Cada cop són més les platges d’Espanya sense fum, segons dades de Nofumadores.org. Tot i això, només suposen el 17,5% del total. Barcelona, per exemple, va dur a terme una prova pilot l’estiu del 2021 a quatre platges de la ciutat que va comportar una reducció de les burilles a la sorra. Com recull La Vanguardia, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la modificació de l’ordenança sobre l’ús de vies i espais públics per incloure la prohibició de fumar a totes les platges de la ciutat. Està previst que la nova regulació entri en vigor al juliol i que es mantingui tot l’any. No fumar a les platges ajuda a protegir la salut de les persones i el medi ambient.

Exposició al fum del tabac

A les platges que no es pot fumar disminueix l’exposició passiva al fum del tabac, que causa més d’1,2 milions de morts prematures al món cada any. L’exposició al fum del tabac s’associa, segons els pneumòlegs de SEPAR (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica) a més predisposició de malalties cardiorespiratòries cròniques, càncer de pulmó, més risc d’aguditzacions i pitjor pronòstic, segons indiquen els experts en pneumologia.

Cal recordar que 8 milions de persones moren cada any a causa del tabac al món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El tabaquisme és la primera causa de mort evitable al món i suposa pèrdues milionàries per als sistemes sanitaris de tots els països.

Contaminació del medi ambient

Les platges són àrees molt sensibles, no només per als fumadors passius. Un altíssim percentatge de les burilles dels cigarretes, que contenen més de 7.000 elements tòxics, són llençades al medi ambient, segons explica SEPAR en aquest comunicat.

Els experts de SEPAR recorden que, a la platja, les burilles arriben al medi aquàtic, on es degraden en microfibres que són ingerides pels animals marins i que després arriben a la cadena alimentària.

A la Mediterrània, les burilles de les cigarretes ja representen el 40% dels residus, segons l’ONG Surfrider. Els experts en medi ambient recorden, a més, que les burilles de les cigarretes triguen més de 10 anys a biodegradar-se.

Què diu la llei antitabac?

La darrera llei vigent a Espanya contra el tabaquisme és la Llei 42/2010. Des de SEPAR es reclamen cinc mesures “irrenunciables” que ha de contenir la nova llei antitabac:

  1. Prohibir el consum de tabac en espais públics (entre ells terrasses i platges)
  2. Un increment al preu del tabac
  3. Instaurar empaquetat genèric
  4. Regular que tant cigarretes tradicionals com electròniques segueixin les mateixes normes de venda, consum i publicitat
  5. Instaurar a tot el sistema nacional de salut unitats antitabac, que donin assistència sanitària perquè els fumadors abandonin l’hàbit, finançant aquestes teràpies

Pel que fa a la normativa relativa a productes susceptibles de transformar-se en residus, està regulada des de fa uns quants anys per la unió europea (Directiva UE 2019/904), però només s’aplica a aparells elèctrics i electrònics, piles i acumuladors, vehicles, envasos, pneumàtics i olis minerals, sense incloure les burilles, com es demana des de col·lectius ecologistes i en defensa del medi ambient.

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.