Estiu i salut respiratòria

Mapa-del-potencial-de-radon
Radó i càncer de pulmó
31 maig, 2021
Mindfulness medicina Jordi Roig Cutillas
Mindfulness en Medicina – Part 1
31 agost, 2021

L’exposició a temperatures molt altes, típiques d’aquesta època de l’any, pot provocar problemes de salut com rampes, deshidratació, insolació o cops de calor. Nombrosos estudis demostren, a més, l’associació entre altes temperatures i increments sobre la mortalitat per malalties cardiovasculars i respiratòries.

En aquest article es recullen alguns consells per a l’estiu com, per exemple, detalls sobre l’ús d’aires condicionats i banys en piscines en relació amb la salut respiratòria. També és important recordar les indicacions de les autoritats sanitàries per a un bany segur i saber quan cal posar-se la mascareta. Finalment, cal recordar que la vacuna s’ha aconsellat en pacients respiratoris, perquè són un grup de risc i que, si viatgem aquest estiu, hem de portar amb nosaltres la medicació.

Aire condicionat

L’ús inadequat de l’aire condicionat, sobretot durant els dies de més calor a l’estiu, porta a moltes persones a tractar de refredar espais fixant temperatures per sota dels 20 graus.

Els canvis bruscos de temperatura afavoreixen l’aparició de refredats, faringitis o processos bronquítics. L’aconsellable és no baixar mai dels 22,5 graus, encara que l’ideal és que la temperatura de l’aire condicionat es mantingui entre els 24 i els 26 graus.

Aquestes recomanacions han de complementar-se amb una correcta hidratació, ja que l’aire condicionat fomenta la sequedat de les mucoses nasals.

Igualment, els aparells d’aire condicionat s’han de mantenir en bones condicions de neteja per evitar bacteris com la Legionel·la pneumophila, responsable d’una pneumònia greu, o fongs com Aspergillus niger i Aspergillus fumigatus, que provoquen rinitis, asma o pneumònia.

Estiu per a nens

Els banys a platges i piscines són, a més de l’aire condicionat, una solució per mitigar la calor a l’estiu. És important saber que nedar en piscines amb excés de clor pot augmentar les probabilitats de desenvolupar asma, sobretot en nens.

Els experts de l’Associació de Pneumologia i Cirurgia Toràcica del Sud (Neumosur) asseguren que el risc és més gran en els nens menors de sis o set anys, atès que en aquestes edats els petits no neden a la piscina, sinó que xipollegen i inhalen i empassen partícules d’aigua amb cloramina, una substància que pot lesionar l’epiteli pulmonar i provocar símptomes asmàtics o desencadenar asma.

La cloramina es genera per la barreja d’àcid hipoclorós (desinfectant resultant de la reacció del clor amb l’aigua), la suor, la saliva i l’orina presents en l’aigua de les piscines.

A més dels nens menors de sis o set anys, l’excés de clor en les piscines l’acusen abans persones amb al·lèrgia o malaltia respiratòria, així com les persones més exposades a l’aigua, com monitors, cuidadors, personal de manteniment, etc.

Es recomana que, en cas de desenvolupar alguna de les esmentades malalties, es consulti ràpidament amb el metge (pneumòleg, al·lergòleg, metge d’atenció primària o pediatre).

Estiu restriccions

El Ministeri de Sanitat recorda algunes mesures de precaució en relació a la COVID-19, especialment per a les zones de bany, en què el risc és tan alt com el de qualsevol altre espai exterior. Per això, indiquen que s’han de complir les següents indicacions:

  • Evitar les aglomeracions i mantenir una distància interpersonal de com a mínim, 1,5 metres entre no convivents.
  • Ús de mascareta higiènica quan no es pugui mantenir la distància interpersonal. En el moment del bany no serà necessari el seu ús.
  • Mantenir una adequada higiene respiratòria: tossir o esternudar al colze o utilitzar mocadors d’un sol ús de paper, que es dipositaran en un contenidor apropiat, realitzant higiene de mans posterior.
  • Seguir les indicacions de les autoritats o instal·lacions respecte a sectorialització, cues, torns, cita prèvia, etc.
  • No han d’acudir a les zones de bany persones amb símptomes compatibles o en aïllament per COVID-19, ni en quarantena per contacte estret.

Si alguna persona presenta símptomes durant la seva estada en una zona de bany, es col·locarà una mascareta, abandonarà l’espai en què es trobi i contactarà amb el seu centre de salut, telèfon de referència de la comunitat autònoma o amb el 112 si té símptomes greus.

Quan cal portar mascareta?

A finals de juny, el Govern va aprovar la flexibilització de l’ús de la màscara en espais exteriors. En els espais tancats d’ús públic o obert al públic segueixen sent obligatòries, així com en qualsevol espai a l’aire lliure en què no es pugui mantenir la distància de seguretat de com a mínim 1,5 metres.

La màscareta és obligatòria també en els esdeveniments multitudinaris a l’aire lliure, quan els assistents estan drets o si, estant asseguts, no es pot mantenir una distància de com a mínim 1,5 metres de distància, llevat en grups de convivents.

De la mateixa manera, és obligatòria en mitjans de transport aeri i marítim, autobús, ferrocarril i telefèric, així com a les andanes i estacions de viatgers. També en el cas dels transports públics i dels transports privats complementaris de viatgers, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili.

En el cas dels passatgers en vaixells i embarcacions, no serà necessari l’ús de mascaretes quan les persones es trobin dins de la seva cabina, en espais exteriors de la nau i es pugui mantenir la distància de seguretat de com a mínim 1,5 metres..

Vacunació en pacients respiratoris

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), d’acord amb la Federació de Pacients Al·lèrgics i Respiratoris (FENAER) ha elaborat el llistat de col·lectius que, amb base a evidències científiques, han de rebre la vacunació de forma prioritària. Entre ells es troben malalties com la MPOC, el càncer de pulmó, la hipertensió pulmonar o la fibrosi quística.

Porta amb tu la mediació

Mai cal oblidar portar la quantitat suficient de medicació per a totes les vacances. Si es viatja amb avió, és indispensable portar els medicaments o els tractaments sempre a sobre, a l’equipatge de mà.

Una altra de les premisses a tenir en compte davant de qualsevol inconvenient si es viatja a l’estranger és portar un certificat mèdic, si és possible millor en anglès, perquè les regulacions de medicaments són diferents en funció de país.

A Europa, és important comptar amb la targeta sanitària europea per viatjar, i no està de més contractar una bona assegurança de viatge per garantir l’atenció sanitària en aquesta i altres destinacions de vacances per tal d’estalviar-nos futurs inconvenients.

Fonts d’informació

Dr. Jordi Roig Cutillas
Dr. Jordi Roig Cutillas
El Doctor i Pneumòleg Jordi roig Cutillas és llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctor Cum Laude per la Universitat de Barcelona. Format com a Especialista en Pneumologia a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Autor de més 100 publicacions en prestigioses revistes internacionals i de diversos capítols de llibres. Investigador principal de diversos assajos clínics internacionals. Gold Member de l’European Respiratory Society, Fellow de l'American College of Chest Physicians i membre del grup Colleman. Ha estat President del Comitè Científic i de Recerca de la SEPAR, Membre de la Comissió Tècnica Avaluadora de Projectes de Malalties Respiratòries del FIS, entre d'altres.